Скъпи ИТ системи често се ползват неефективно

ИТ системи, внедрени в големи компании и струващи стотици хиляди евро, нерядко покриват само между 10-15% от процесите.

Дори след въвеждане на системи за управление на бизнеса, повече от 30% от бизнес процеса продължават да се покриват от MS Excel, например. Това намалява много ползите от закупения софтуер, защото не се използват неговият потенциал и заложените му функции, показват наблюденията на софтуерния разработчик ICB. „В нашата работа срещаме парадокси”, каза по този повод Стоян Боев, управител на фирмата.

ICB е разработила софтуерната система Engi Tools, която генерира автоматично продуктова, потребителска и инженерингова документация. Създаден на принципа на изкуствения интелект, този софтуер интелигентно свързва информация, като има доказана ефективност над 95% – т.е. възпроизвежда почти 100% достоверна информация между 50 вида документи, вкл. и AutoCAD чертежи. Според ICB, в този тип продукти се крие бъдещето на ИТ.

EngiTools e внедрен в Консберг, Норвегия, където генерира над  10 000 страници за около 20 000 проекта годишно. Системата подобрява 30 пъти производителността, като съкращава процеса от 60 дена на по-малко от 2. За една година компанията е спестила повече от 50 млн. евро. В момента японска фирма се интересува от закупуване на уникалния продукт.

по темата: „Скъпи ИТ системи често се ползват неефективно”

добавете коментар...

  1. MNSP

    Не знам за скъпи ИТ системи, но за скъпи глезотии съм сигурен. Какви си тия таблети които дадоха на министрите при положение че имат лаптопи , а сигурно и настолни компютри, и скъпи смартфони с всякакви функции. Мога да се обзаложа с всеки че това е абсолютно безполезно за работата им и че вместо да работят ще клюкарстват във фейса с таблетите :))). Да знаете че няма и 10 % ефективност да има от таблет даден на министър

  2. Sirius

    Точно така е! Всъщност това не е нещо ново, отдавна е известен този проблем. Дори ако вземете един стандартен офис пакет, да речем microsoft office, повечето потребители използват не повече от тези 10-15 процента от възможностите му, за които говори и човекът в тази статия. но когато говорим за erp и други ужасно скъпи системи, и те не се използват пълноценно, е страшно наистина – защо са дадени тези огромни пари?

Коментар