Nokia ще освобождава топ мениджъри

Няколко висши мениджъри ще се разделят с постовете си в Nokia. Назначеният за CEO през септември миналата година Стивън Елоп планира да освободи част от сегашните ръководители на компанията, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

След идването на Елоп от Nokia си тръгнаха двама изявени мениджъри. През октомври компанията напуснаха ръководителят на проекта MeeGo Ари Джаакси и шефът на Symbian Foundation Ли Уилямс.

През март тази година желание да напусне Nokia обяви и шефът на подразделението Mobile Solutions Анси Ваниоки, като същевременно поста маркетинг директор зае Джери ДеВард.

В края на седмицата Nokia ще представи план за преструктуриране. Предполага се, че той ще бъде свързан с напускане освен на Ваниоки, но и на Мери Макдауел – шеф на подразделението за мобилни телефони, и на Никлас Савандер, който оглавява подразделението Nokia Markets.

Междувременно, финландската компания планира да обяви партньорство с Microsoft за използване на операционната система Windows Phone в нейните смартфони, твърди Уол Стрий Джърнъл, позовавайки се на комуникация между Стивън Елоп, който дойде в Nokia именно от Microsoft, и анализатор в немска банка. Подобно партньорство обаче може да се окаже по-изгодно за Microsoft, тъй като делът на Windows Phone е все още малък.

Nokia продължава да е най-големият производител на мобилни телефони, но делът й намалява. През 2010 година компанията е имала 32,6% дял от световния пазар, спрямо 36,9% през 2009-а, по данни на IDC.

Наскоро излязоха данни, че подкрепяната от Google платформа Android е станала по-популярна от Symbian на Nokia. Анализатори пък съветват компанията да заложи на MeeGo.

по темата: „Nokia ще освобождава топ мениджъри”

добавете коментар...

  1. me

    Nokia + M$? Дано се окаже само слух…

  2. Blah

    =След идването на ЕлоП=
    И отново гечатна плешка… 🙂

Коментар