Демонстрираха технологията VoLTE

Ericsson, Verizon Wireless и Samsung проведоха днес в Барселона едно от първите в света LTE гласови обаждания по смартфон чрез IMS клиент за Voice over LTE (VoLTE), с GSMA характеристики.

Разговорът бе осъществен по LTE демонстрационна мрежа на Ericsson, базирана на комерсиални продукти, посредством 4G LTE смартфона на Samsung, който ще се предлага от Verizon Wireless в САЩ по-късно тази година.

Демонстрацията е поредна стъпка към предоставяне на пазара на съвместима, световно-разпространена инфраструктура от устройства и мрежи, която да поддържа гласови услуги чрез LTE. Клиентите ще могат да се възползват от допълнителни мобилни услуги, като видео и чат, които ще бъдат достъпни от всяко устройство, място или доставчик, както при мобилните, така и при фиксираните широколентови мрежи.

„Днешните демонстрации са важни, с оглед на това, че операторите трябва да започнат да вземат стратегически решения за начина, по който ще поддържат и развиват предлаганите от тях гласови и SMS услуги при пускането на LTE мобилни широколентови мрежи", заяви Йохан Виберг, ръководител отдел Business Unit Networks в Ericsson.

Verizon Wireless, от своя страна, обяви, че работи упорито по новата технология и очаква през 2012 г. да предложи на пазара VoLTE услуги.

Samsung прави сериозни инвестиции в разработката както на LTE устройства, така и на LTE инфраструктурата. Ангажиментът на компанията към 4G вече дава резултат.

Решението за предоставяне на VoLTE включва оборудване за LTE радио достъп, както и Evolved Packet Core – мултимедийна технология (MMTel), която стои в основата на IMS като двигател на гласови LTE и фиксирани услуги.

Коментар