Пиратски HD DVD филм вече в торентите

Първият пиратски филм във формат с висока резолюция HD DVD вече е достъпен в Bittorrent. Това е известният “Серенити”, който е наличен като .EVO файл и може да се гледа с повечето програми за DVD плейбек, каквато е например популярната PowerDVD.
Файлът е кодиран с MPEG-4 VC-1 и има обем от 19,6 гигабайта (GB), разкри сайтът arstechnica.com. Преди около месец защитата срещу копиране на HD DVD беше преодоляна от анонимен програмист, познат като Muslix64.
Програмата за кракване е с отворен код и се нарича BackupHDDVD. За да извлече некодирано копие от HD DVD оригинала, програмата изисква ключ за заглавието. Такъв вече е пуснат в Интернет.
Cyberlink, разработчикът на плеъра PowerDVD, твърди, че ключовете за заглавията не са придобити чрез нейния софтуер. Доставчици на съдържание, от друга страна, обявиха, че си запазват правото да направят невалидни вече известните пиратски ключове.
Muslix64 и програмистите, свързани с него, не смятат да разкрият метода за извличане на ключа, за да предотвратят пускането на пач за откритата от тях уязвимост.

Коментар