Софтуерно обновление причинило срива на Gmail

Проблем при обновяване на софтуера на сървърите на Gmail е причинил срива на имейл услугата, съобщи Google. Както е известно, на 27 февруари няколко десетки потребители останаха временно без пълноценен достъп до своите пощенски акаунти в уеб-базирания Gmail.

В неделя много потребители бяха неприятно изненадани от липсата на контакти, настройки, прикачени файлове и други ресурси в Gmail. Освен това част от потребителите нямаха достъп до услугата.

Google призна за проблема и публикува  на специална страница актуална информация за хода на работите по отстраняване на проблема. Вицепрезидентът на компанията Бен Трейнор съобщи, че сривът е възникнал в резултат на софтуерно обновяване.

Първоначалните данни от Google сочеха, че проблемът е засегнал 0,29% от акаунтите на Gmail. По-късно компанията уточни, че става въпрос само за 0,08% от акаунтите. Най-накрая, мащабът на проблема се сведе до 0,02%.

Данните на потребителите на Gmail се съхраняват в множество центрове и се дублират, пояснява Трейнор. В редки случаи обаче грешки в софтуера могат да засегнат няколко копия на данните – точно това се е случило преди два дни.

Самата грешка в софтуера все още не е открита. Google обещава скоро да възстанови всички писма на засегнатите потребители.

Коментар