Зад сцената на “Мегаум” и “Гномео и Жулиета”

Хитовите анимационни филми „Мегаум” 3D и „Гномео и Жулиета” са реализирани в голяма степен благодарение на мощността на работните станции HP Z800.

„Мегаум” е история за супергерой, на когото се налага да спасява света и от лошия да се превъплъти в добрия герой. В тази продукция публиката може да се наслади на атрактивно забавление с 3D ефекти – от сцени с лазери и магнитни полета, до забележителни светлинни ефекти.

Иновативната анимация е реализирана с помощта на работни станции HP Z800, които са проектирани да създават филмови ефекти. Благодарение на тях са създадени и всички герои във филма, които са 1 млн. на брой, и са нарисувани движенията на супергероя и неговата пелерина.

Като допълнение към работните станции, студио DreamWorks Animation е използвал и HP ProLiant сървъри, сторидж и мрежови решения на ИТ корпорацията.

Режисирана от създателя на „Шрек 2” Кели Осбъри, за която също са използвани работните станции Z, „Гномео и Жулета” е модерна анимационна версия на най-известната Шекспирова пиеса. Историята проследява пътя на забранената любов между две градински гномчета и дебютира в нашите кина на 18 февруари. Създадена е от Starz Animation със седалище в Торонто, Онтарио  – компания, специализирана в създаване на компютърни изображения за пълнометражни филми.

За да развият и предложат качествени изображения в определения период на работа и бюджет, Starz Animation са използвали работните станции на НР за всичко – от моделирането, целия изглед на филма и графичния дизайн, до осветяването и специалните ефекти.

Високоскоростните процесори Intel, паметта и опционалните оптични устройства спомагат за подобрената производителност на работните станции HP Z800. Te, от своя страна помагат на аниматорите да обработват своите творения по-бързо. Това им дава повече време да създават и усъвършенстват нови похвати и по-богата анимация.

“Мегаум” е първият анимационен филм на DreamWorks Animation, който има по-голям обхват на експонация в сравнение с предходните филми на компанията. По този начин „Мегаум“  дава много богато визуално усещане и подобрява цялостното преживяване. Това ниво на визуализация е възможно благодарение на дисплеите HP DreamColor с капацитет да изобразят около милиард цвята.

За „Гномео и Жулиета” Starz Animation също са разчитали на мониторите DreamColor, за да създадат точни и постоянни визуализации, пълни с живот, което значително е скъсило времето, необходимо за пост продукцията.

За създаване на „Мегаум” 3D са били нужни над 50 милиона часа работа на процесора за рендиране и повече от 100 терабайта дисково пространство. За филма са разработени 320 различни костюма на героите. Героите са повече от един милион на брой.

От първоначалната концепция на „Гномео и Жулиета” до крайния резултат са изминали повече от 11 години. Лицето на Жулиета във филма е вдъхновено от чертите на няколко холивудски актриси, като тя се доближава най-много до лицето на Емили Блънт, която я и озвучава. Статуята на Шекспир, както градинката, в която тя се намира, са буквално прерисувани от оригинала.

Коментар