Патентен трол обедини Google и Microsoft

Компания, считана за класически патентен трол, обедини конкурентите Google и Microsoft. Двата хай-тек гиганта настояват пред съда в Делауеър, че фирмата GeoTag няма изключителни права върху важна технология за геотагове, съобщи theinquirer.net.

По-рано GeoTag даде на съд близо 400 компании, които според ищеца използват незаконно неговата технология чрез услугите Bing Maps и Google Maps. Самите Google и Microsoft не попадат в списъка от преследвани компании, но претенциите могат да ескалират до спиране на двете услуги.

Според съдебния иск, 397 компании нарушават патент на GeoTag, който описва начин за интернет достъп до географски- и топографски-базирана информация.

Microsoft и Google настояват, че издаденият през 1999 година патент на GeoTag е невалиден, тъй като по това време описваните в него технологии вече са имали широко приложение.

Преди две години компанията-майка на Geotag плати 119 милиона долара за спорния патент, като сега се надява да събира лицензионни такси от стотици компании, вкл. Google и Microsoft.

Коментар