Отличното познаване на Facebook се налага като професионална компетенция

2 март 2011 г., София – Отличното „владеене” на социалните мрежи като най-новото изискване към професионалния уеб-разработчик представи Недрет Реджеп, главен технически директор на „Станга” ООД, пред студенти от Технически университет – София в последния ден от инициативата „Инженерна седмица” вчера. „Екипът на „Станга” работи съвместно с водещите световни агенции за дигитален маркетинг, затова новостите в бранша незабавно рефлектират върху дейността ни. Факт е, че при нас вече са рядкост уеб-проектите, в които социалните мрежи да не са застъпени под една или друга форма”, подчерта експертът.

В лекцията си на тема „Лице в лице с Facebook API*: Харесай това преди приятелите си!” Реджеп разгледа вариантите за включване на Facebook в интернет присъствието на корпоративни и неправителствени организации. Той анализира наличните механизми за обслужване на конкретни бизнес цели, както и начина, по който те се имплементират на ниво програмен код. Експертът запозна студентите с основните аспекти на езиците за програмиране за Facebook, както и с взаимодействието на отделните компоненти за създаване на приложения за социалната мрежа. Реджеп сподели куриози от практиката на „Станга”, с които илюстрира специфичните трудности, които Facebook поставя пред програмистите в разработката, тестването и внедряването на приложения.

Социалните мрежи заемаха централно място и при съревнованието за създаване на функционален прототип на приложение в рамките на студентската инициатива „Инженерна седмица” на Board of European Students of Technology в Технически университет – София. Отборите се състезаваха в офиса на „Станга” в София при условия, максимално близки до реалното ежедневие на проектите екипи в компанията. Най-целесъобразно, реализуемо и аргументирано решение за Facebook даде отборът на Александър Владимиров, Веселин Пежгорски, Дойно Греченлиев, Иван Иванов, Мирослав Мирчев и Трифон Цеков. Отборите бяха наградени лично от Васил Генов, генерален мениджър на „Станга” по време на официална церемония в Технически университет – София снощи. Предстои индивидуални участници в събитието да бъдат поканени да преминат въвеждащо обучение и да се присъединят към екипа на компанията като младши експерти.

* Application Programming Interface

Коментар