Samsung създаде дисплей с квантови точки

Цветни кванотви точки и тънкослойни транзистори са в основата на този прототип на нов дисплей (снимка: Byoung Lyong Choi, Samsung Electronics)

Корейският ИТ гигант Samsung Electronics създаде първия в света пълноцветен дисплей с квантови точки. Подобни екрани са по-ярки, имат по-добра енергийна ефективност и освен това производството им е по-евтино.

Квантовата точка представлява полупроводников нанокристал, който е толкова малък, че в него се проявяват квантови ефекти. В частност, кристалът започва да свети под въздействие на електрически ток.

Цветът на излъчване зависи от размерите на кристала и материала, от който е направен, съобщи technologyreview.com. 4-инчовият прототип на екран с квантови точки, показан от Samsung, се управлява от активна матрица, т.е. всеки пиксел се включва и изключва от тънкослоен транзистор.

Освен екран на стъклена подложка, Samsung е изготвила и прототип на пластмасова подложка, за да демонстрира възможността за използване на новата технология в гъвкави дисплеи.

Дисплеят с квантови точки консумира не повече от 20% от енергията, необходима на течнокристалните екрани (LCD). Освен това е по-ярък и по-дълготраен от OLED (органични светодиоди). Най-голямото предимство на новата технология обаче е два пъти по-евтиното производство спрямо LCD и OLED.

Според специалисти, ще са необходими поне 3 години, преди новите дисплеи да излязат на пазара. Предстоят още много изследвания и решаване на сложни инженерни задачи.

Коментар