Приписаха на Facebook и разводите

Световният клюкарник Facebook получи още едно признание за своето огромно влияние върху живота на хората. Специалисти от Американската академия на брачните юристи твърдят, че освен да събира двойки, социалната мрежа все по-често става причина за раздяла.

Според проучване на асоциацията, Facebook се използва като доказателство в 66% от бракоразводните дела в САЩ. Над 80 на сто от адвокатите по разводи наблюдават в последните години нарастване на броя на делата, в които социалните мрежи се използват като доказателство, пише newswise.com.

В много случаи щастливи мъже и жени стават членове на социални мрежи от любопитство или със съвършено невинни цели, като случайно срещат там стари познати или съученици. Така се завързват онлайн приятелства, които често прерастват в сериозни или мимолетни физически контакти.

Интернет е пълен с истории, в които щастливи семейства биват разбити от любовни интриги, започнали в социалните мрежи. Понякога подобни печални случки принуждават хората да избягват интернет и новите технологии, твърдят психолози.

Как хората могат да намалят вероятността от безконтролни онлайн отношения? Чрез придържане към строги правила, съветват специалистите. Така например, „новаците” трябва постоянно да си задават въпроса защо използват интернет – това ще им помогне да не „загубят” главите си.

Друг начин за възпиране на разрушителната сила на онлайн общуванията е по-често да се замисляме върху това какво очакваме от отношенията си в социалните мрежи и да не водим интимни разговори с никого (освен със своята половинка).

Експертите съветват също да предупреждаваме онлайн приятелите си, че сме в мрежата само, за да възстановим стари отношения и да разберем как вървят нещата с приятелите ни. В някои случаи дори е подходящо съпрузите да обменят паролите си за достъп до социални мрежи и да поставят компютъра на място в апартамента за общо ползване.

Ако общувате във Facebook в 2 часа сутринта, защото не искат да ви виждат, това е сериозен сигнал, че доближавате границата на допустимото, предупреждава Стивън Кимонс, психолог от медицинския център на Университета Лойола в Mейууд, щата Илинойс.

Още през 2009 година британско проучване установи, че всяка пета молба за развод се позовава на Facebook. Мъже и жени откриват на страниците на половинките си любовни писма, които след това биват цитирани в съдебните документи.

Коментар