Кризата довела до по-малко закъснения за работа

В условията на икономическа криза все повече служители в компаниите идват навреме на работа, разкри проучване на CareerBuilder, проведено сред 2400 работодатели и 3900 наети в различни сектори, вкл. ИТ. Страхът от загуба на работното място е основна причина за повишаване на дисциплината, пише eweek.com.

 
Страхът от загуба на работното място е основна причина за повишаване на дисциплината, смятат експерти  

Действително съществува пряка зависимост между развитието на кризата и броя на служителите, които пристигат навреме на работа. Само 15% от анкетираните са признали, че закъсняват един или повече пъти в седмицата, докато през 2009 година този показател е бил 16%, а през 2008-а – цели 20%.

На първо място сред причините за закъснение се посочват пътните задръствания (30%), следвани от хронично недоспиване (19%). Само 9% от анкетираните обвиняват за закъсненията лошото време, а други 8% се оправдават със сутрешните ангажименти с децата. Посочват се също причини като обществен транспорт, домашни животни и др.

Дали заради страх, породен от икономическата криза, или просто в резултат на променено отношение към работата, но в последните години служителите все по-ефективно управляват своя график и пристигат навреме в офиса, коментират от CareerBuilder. Макар и понякога да са възпрепятствани от непредвидени обстоятелства, служителите трябва да следват политиката на своите компании по отношение на закъсненията и независимо от причините да бъдат честни с ръководителите си, съветва Розмари Хефнер, вицепрезидент по персонала в CareerBuilder.

Докато някои работодатели търпеливо се отнасят към закъсненията на свои служители, други – точно обратното – се стремят да затегнат политиката в тази област. Близо една трета от работодателите са заявили, че им се е наложило да уволняват служители, заради закъсненията.

Проучването вади на показ и някои особено любопитни оправдания, използвани от закъсняващите служители. Така например, един служител казал на началника си, че е бил възпрепятстван да дойде навреме на работа, поради проблем с обществения транспорт, като за доказателство предоставил бележка с подпис от шофьора на автобуса.

Коментар