Работодателите у нас са оптимистите на Европа

Един на всеки четири работодатели у нас планира да увеличи служителите си в периода април-юни, твърди проучване на Менпауър за заетостта сред 764 български фирми.

Наемането на служители през второто тримесечие значително ще се подобри на тримесечна база, като секторите производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно ще предоставят най-много възможности на кандидатите за работа.

Като цяло, един на всеки четири български работодатели споделя, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие (над 19% през първото тримесечие на 2011 г.), докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители.

Работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и др., отчитат най-силни планове за наемане на служители през второто тримесечие на 2011 г.

„Секторът на обществени и социални услуги е готов да претърпи голямо развитие през второто тримесечие на годината. Това е индикатор, че все повече и повече българи споделят идеята за ученето през целия живот”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска.

Изненадващ оптимизъм се наблюдава в секторите на производството, търговията на едро и дребно и ютилити сектора. Като цяло, българските работодатели са сред най-големите оптимисти в Европа през това тримесечие, сочи проучването.

„Компаниите трябва да направят приоритет своите стратегии за привличане и задържане на служители, ако искат да предложат най-доброто на своите клиенти. Освен това, ще си позволя да акцентирам върху важността на един източник на таланти с огромен потенциал – жените, които могат да допринесат още много за българската икономика, ако им се даде правилният шанс на правилното място и в правилното време”, допълни Василева.

По отношение на петте региона в България, включени в изследването – София, Варна, Русе, Пловдив и Бургас – перспективите за активизиране на пазара на труда през следващите три месеца са положителни във всички тях.

Коментар