Дефицит на iPad 2 заради японското бедствие

Разрушителното земетресение в Япония може да доведе до забавяне на доставките на нови партиди с таблета iPad 2, съобщи appleinsider.com. Устройството на Apple използва пет компонента, които се произвеждат в японски заводи.

Под угроза са доставките на NAND флаш памети от Toshiba, оперативна памет DRAM от Elpida, цифров компас от AKM Semiconductor, защитно стъкло за сензорния екран от Asahi Glass и системна батерия от японското подразделение на Apple. Както е известно, част от хай-тек заводите в страната бяха временно затворени, поради повреди в резултат на земетресението и последвалото цунами.

Макар и ръководствата на посочените предприятия да уверяват, че заводите им не са пострадали, забавянията в доставките на компоненти са неизбежни, смятат анализатори. Производителите се натъкват на проблеми като недостиг на суровина, отсъствие на работници заради транспортния колапс и прекъсване на захранването.

Продължаващите подземни трусове пък възпрепятстват възобновяването на производството. При земетресение със сила над 5-та степен по скалата на Рихтер заводите в страната спират работа, тъй като оборудването автоматично се изключва.

От възникналата ситуация могат да се възползват корейските производители, които доставят част от проблемните компоненти. Няма как обаче на този етап да бъде компенсиран дефицитът на компаси и защитни стъкла.

Коментар