Microsoft обяви най-добрите сценарии за игри

Известни са финалистите в конкурса за сценарий на компютърна игра, обявен от Майкрософт България по повод предстоящата конференция „Дни на Майкрософт 2011". Надпреварата "Game on" провокира 73 участника, които подадоха общо 77 сценарии.

3-членно жури, съставено от професионалисти в сферата на ИТ и дизайна на компютърни игри, оцени и излъчи трите най-добри сценарии по предварително обявените критерии: оригиналност, възможност за реализация, атрактивност и детайлност на концепцията. Победителите са: Николай Панайотов (Лунната кула), Владимир Дянов (Пръв сред равни) и Иван Спасов (Super Vengeance Team).

„Големият брой участници е доказателство, че има интерес към създаването на игри сред младите и при повече такива конкурси, както и евентуален специализиран курс в учебните заведения, индустрията ни ще има на какво да разчита”, каза Иван Атанасов, член на журито и професионален дизайнер на компютърни игри. „Идеята на конкурса беше именно в това – да провокира и да даде възможност на най-добрите да реализират своите идеи”, допълни той.

Конкурсът беше обявен на 10 януари т.г., като подаването на сценарии продължи до 28 февруари. В рамките на две седмици журито разгледа всички 77 сценарии и обяви трите най-добри в страницата на конференцията във Facebook. Техните автори получиха автоматично право за участие в Дни на Майкрософт 2011.

По време  на конференцията, която ще се проведе на 30-31 март 2011 г., победителите ще могат отново да представят своите идеи пред журито, което ще направи окончателното класиране и награждаване. Авторът на най-високо оценената идея ще спечели Xbox с Kinect. Класираният на второ място ще получи клавиатура и мишка SideWinder, а наградата за трето място е мишка SideWinder.

Предвидена е и специална награда на публиката, която имаше възможност да гласува за своя фаворит в интернет – на страницата на Дни на Майкрософт 2011 във Facebook. Той също вече е обявен – Валентин Боянов Жекелов, а наградата, която ще получи е  Xbox контролер за Windows.

Класираните финалисти ще имат също възможност по време на Дни на Майкрософт 2011 да се срещнат с професионалисти от най-успешните студия за разработване на игри.

Коментар