Учени с апел в подкрепа на проф. Хорозов

Български учени разпространиха апел в подкрепа на проф. Емил Хорозов, който преди дни подаде оставка като директор на фонд „Начни изследвания”, поради различия във вижданията за управление между него и просветния министър Сергей Игнатов.

Проф. Хорозов изнесе данни от експертен доклад, който показва, че средствата във фонда са управлявани по съмнителен начин, проекти са печелили финансиране по неясни критерии и дори при наличието на конфликт на интереси, съобщи mediapool.bg.

Докладът е бил предаден на министъра на образованието още през октомври, но до момента не му е дадена публичност. Преди дни Хорозов разпространява резюме от доклада сред свои колеги от научните среди. Документът обхваща периода 2008-2009 година, когато фондът е бил управляван от проф. Анастас Герджиков.

Със сигналите за нагласените конкурси във Фонд "Научни изследвания" се е заела Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, съобщи в петък министърът на образованието Сергей Игнатов. Същевременно се търси заместник на подалия оставка проф. Емил Хорозов.

Във връзка с разразилия се скандал проф. Светослав Марков от ИМИ-БАН и негови съмишленизи разпространиха в интернет апел в подкрепа на проф. Хорозов. Ето и пълният текст на документа:

„Към всички учени, преподаватели и интелектуалци

До всички медии, които желаят да  публикуват този апел

Уважаеми колеги,

В нашата прекрасна България най-сетне се случи нещо, с което можем да се гордеем. Един висш министерски чиновник направи опит да се противопостави на корупцията, станала стил и метод на работа в държавните учреждения. Това е не само достойна и смела постъпка, това е и опасна постъпка, като добре знаем какви са обичайните последствия. В най-добрия случай човек ще се отърве с това да бъде обявен за конфликтна личност и да бъде пратен завинаги в “девета глуха”.

Дай боже да не си навлече личния гняв на някой пострадал от неговата честност.  Дай боже и да не бъде подведен под съдебна отговорност за изнасяне на вътрешна за министерството информация, за което вероятно е подписвал декларация за секретност!

Такава постъпка може да се сравни с героизма на възрожденските ни учители, дръзнали да се противопоставят на гъркоманите по време на османското робство.

Както много от вас и аз съм наясно с корупцията в ФНИ на МОН и за себе си бях решил, че проф. Хорозов ще е поредния безгласен шеф на тази “хранилка” на група опитни и ловки бюрократи. Дълго време за неговата дейност в МОН не се чуваше нищо добро. И ето  сега разбираме, че проф. Хорозов е организирал разследване на опорочените конкурси от 2008-09 година, в които много от нас вложиха време и усилия и от резултатите на които останахме силно огорчени.

Достигнал е до конкретни данни, уличаващи чиновници в корупция, една трудна и неблагодарна работа. Да се намерят такива факти е изключително трудно като се имат предвид опита и способностите на чиновниците да укриват информация и да създават правила, като тези за секретност, които ги правят практически недосегаеми.

Проф. Хорозов е представил обоснован доклад и е очаквал съдействие от министъра за  разследване на случая и наказване на виновниците.

Предложил е правилник за работа на фонда с цел избягване на подобни корупционни практики в бъдеще.

Чакал е много месеци нещо да се случи, но вместо това е получавал мъмрене от министъра, очевидно с цел да преклони глава. Министърът го е упреквал, че не може да управлява! Но как е могъл да управлява без съдействието на министъра?

От интервюто на министъра пък става ясно, че той самият е безсилен да управлява, дори не е в състояние да направи необходимите антикорупционни промени в правилника на фонда.

И ето че вместо да се подчини на явно инсинуираните покани за потулване на доклада, проф. Хорозов извършва нещо, което в днешно време може да се нарече героичен подвиг. Подава си оставката и разгласява части от доклада.  Не съм чул досега някой друг висш служител да е давал подобен отпор срещу корупцията в друго наше министерство. Твърде беден ми е речника за да изразя възхищението си от тази геройска постъпка.

Уважаеми колеги, ще допуснем ли министърът да назначи друг послушен управител на Фонда и нещата да тръгнат по-старому? Ако искаме да поправим стореното зло в името на младото поколение български учени нека се вдигнем на защита на проф. Хорозов!

Да настояваме да бъде възстановен на длъжност! Да настояваме прокуратурата да се заеме с изнесените от него факти. Да искаме пълна проверка на направените нарушения и злоупотреби с парите на нашите и европейските данъкоплатци. Да искаме да отпаднат отговорностите от подписалите декларации за секретност рецензенти, даване гласност на рецензиите и пълно преразглеждане на всички проекти от компрометираните конкурси поне за периода на доклада на проф. Хорозов. Само така може да се измие това грозно петно и да се тръгне по нов път!

Да не пропускаме този уникален за нашата научна и културна общност случай да бъде разгласена цялата истина и да бъдат наказани виновниците.

Да се вдигнем на протест в защита на тази кауза!

Да се присъединим към доблестния пример на нашия колега проф. Хорозов!"

Проф. Светослав Марков, ИМИ-БАН

по темата: „Учени с апел в подкрепа на проф. Хорозов”

добавете коментар...

  1. редови учен

    Уважаема Н. Декова,
    и вие повтаряте манипулациите на министър Игнатов, че протестите срещу опитите за разтурване на академията били протести за оцеляването на ЦУ на БАН. Всъщност много от митингите и другите инициативи миналата есен изобщо не бяха организирани от ръководството на БАН, а именно от редови учени, загрижени за оцеляването на основната научна институция на страната.

    Редови учени организираха и сбирката в БАН на 24.3. с доклад на Хорозов и последвалата го дискусия, където беше гласувана споменатата Декларация на Движението за защита на науката и образованието в България. Основано от хора от БАН и СУ през 2007 г. , Движението организира първите митинги за по-добро финансиране на науката, после протестира срещу н-тия мандат на Юхновски и т.н. За част от инициативите му може да се научи от документите на интернет стр. http://nauka2007.org/

    На същата среща в БАН стана ясно, че веднага след напускането на Хорозов и разгласените от него факти, председателят на БАН е написал загрижено писмо до министъра във връзка с работата на ФНИ. Дали и ректорът на СУ е повдигнал този въпрос пред министъра не е известно – той, както и зам-ректорът Анастас Герджиков (управител на Фонда по времето на скандалните сесии през 2008- 2009 г.) не благоволиха да дойдат на първата от публичните изяви на проф. Хорозов, проведена на 23. 3. в Химическия факултет на СУ.

    Парадоксално, но и Вие, след обичайното тюхкане, апелирате към директори на институти, ректори и декани на ВУЗ-ове, …ръководители, да „дадат тон” …
    А защо просто, ако подкрепяте тази декларация, не си организирате
    сами във Вашия институт (или факултет) една подписка? Ако се саморганизират по подобен начин повече научни звена би имало наистина ефект. Друго, което можете лично да направите, е да призовете представителите на Вашия институт (или факултет) в Общото събрание на БАН (или СУ) да свикат посветени на работата на ФНИ събрания, където да обсъдят проблема – това е и едно от исканията в Декларацията. Изобщо – вместо да викаме ей, руп и да изливаме енергията си по форуми, не е ли по-добре да си спомним знаменитото спасение утопающих – дело рук самих утопающих…

  2. Боряна Пирьова

    Изнесените в доклада на проф. Хорозов факти са потресаващи. Била съм член на научната комисия за медицински науки в периода 1992-1995 година и всички решения и оценки за проектите за тяхното класиране беше съвършено ясно и под пълния контрол на комисията. От мои колеги, които в следващите години бяха членове на комисии чувах за решения, взети извън тях. Явно безобразията са ескалирали до тези размери. Албена Вуцова е първото лице, което следва да бъде съдебно ръзследвано.

  3. Н. Декова

    цитат от едн форум:
    Колеги притеснява ме фактът, че темата с одита на ФНИ много бързо отшумя, а резултатите са никакви. Лесното примиряване на научната общност (ако изобщо има такава) много точно показва защо науката у нас е на това дередже. Нима в България учените могат да протестират само когато са заплашени комисионните на техните шефове?
    С. Иванов

    И аз съм притеснена от същия факт, за който споменава г-н Иванов. Не се организирахме и не подкрепихме достатъчно ясно и организирано проф. Хорозов и работната група, изготвила доклад за далаверите във Фонда.

    Медиите продължават да не проявяват интерес. Керванът си върви, а кучетата даже не смеят да лаят.

    Към констатацията на г-н Иванов, бих добавила, че у нас очевидно учените могат да протестират, само ако ги организират техните шефове. Оцеляването на ЦУ на БАН (Съботинов и сие) получи толкова голяма подкрепа от редовите учени (спомнете си неколкократните манифестации, разнасяне на ковчези, търкаляне на тикви и подобни театрални изпълнения).

    А в сегашната ситуация, когато трябваше да подкрепим един честен и смел учен и неговата работна група, дръзнала да пробва за разплете змийското кълбо на далаверите във финансирането на нашата наука, очевидно повечето шефове на научни институции (и съответните им секции, департаменти и т.н.) си мълчат…. Масата учени са очевидно раболепни и уплашени и не смеят да се организират през главата на шефовете си. Жалко, много жалко.

    Смея да попитам дали пък няма директори на институти, ректори и декани на ВУЗ-ове, които биха искали да подкрепят открито исканията от декларацията от пост номер 10. Нека, ако има такива ръководители, да „дадат тон” дето се вика, белким повече учени се събудят от летаргията, в която са изпаднали.

    Който иска да подкрепи проф. Хорозов и рабонтата група в този сайт нека си пише името поне. Не ми е известен друг сайт, където могат да се събират гласове на подкрепа.

  4. жоро

    Тъй като нашите медии продължават да мълчат за далаверите в ФНИ, предлагам ДЕКЛАРАЦИЯТА на Гражданското движение за защита на науката и образованието в България да бъде изпратена до CNN.

  5. Декларация http://nauka2007.org/

    Д Е К Л А Р А Ц И Я

    на Гражданското движение за защита на науката и образованието в България

    Изказваме твърда подкрепа на член-кор. професор Емил Хорозов и създадената от него работна група, изготвила доклада за дейността на Фонд «Научни изследвания» през 2008-2009 г.

    Докладът разкрива потресаващи злоупотреби във Фонда. Тези практики не само лишават научната общност от, и без друго, оскъдните средства за изследователски проекти, но и компрометират изобщо проектното финансиране. Те хвърлят незаслужено сянка върху труда на сериозните изследователи и принизяват авторитета на цялата научна общност.

    * Настояваме за незабавно публикуване на пълния текст на доклада заедно с приложенията. Настояваме финансовите параметри на всички одобрени договори и техните отчети (междинни и крайни) да бъдат електронно достъпни на сайта на Фонда.

    * Предлагаме Общите събрания на БАН и на СУ, както и професионалните неправителствени научни съюзи и организации, да обсъдят срочно и да вземат отношение по всички аспекти на доклада за дейността на Фонда през 2008-2009 г.

    * Предлагаме да се подготвят и предложат по съответния ред законодателни промени, които да осигурят пълното отделяне на ФНИ от МОМН.

    * Настояваме за незабавното освобождаване на г-н Сергей Игнатов от поста му на Министър на образованието младежта и науката със следната мотивировка:

    Вече повече от година министър Игнатов съзнателно толерира наложената от години практика на незаконна намеса на чиновници от Дирекция «Наука» в МОМН в работата на Фонд «Научни изследвания». Със своето бездействие и саботиране на опитите на професор Хорозов за ревизия и реформа на работата на Фонда министърът фактически потулва корупцията и откритите злоупотреби.

    Това отношение на министър Игнатов е само последният пример за неговата крещяща некомпетентност, арогантно поведение и непочтеност, с които той вече повече от година скандализира научната общност.

    Министър Игнатов провежда систематично политика, водеща до разрушаване на образователните и научните традиции в страната. Абсурдно, но ресорният министър за наука лобира за намаляване на публичните инвестиции за наука и образование, опитва се да противопоставя основните университетски и академичните научни институции, непрестанно манипулира общественото мнение чрез откровени лъжи. Министърът и неговите анонимни съветници систематично подготвят на тъмно и без всякакво обсъждане със заинтересованите и компетентни страни на основни документи, отнасящи се до научната политика, като катастрофалния Закон за развитие на академичния състав. Той лично приложи огромни усилия силово да наложи нов Закон за БАН, целящ лишаване на Българската академия на науките от автономност и идентичност. Тази политика е в полза единствено на „висши“ училища, чийто основен интерес е печалба за сметка на студентите и на обществото като цяло.

    Декларацията е подкрепена единодушно (с 1 въздържал се) от участниците в дискусията за дейността на ФНИ, проведена на 24 март 2011 в Големия салон на БАН

  6. Николай Аретов

    Подкрепям жеста на проф. Хорозов и се надявам, че оттук може да тръгне изчистването на Фонда. На доклада, за който става дума, непременно трябва да достигне до обществото.

  7. Декова

    Поздравления за проф. Хорозов за доблестната потъпка. Позор за министър Игнатов и всички български медии, които мълчат и потулват скандала, разобличаващ министъра и мошениците чиновници в министерството му. Да се публикува доклада на комисията в пълния му текст!

  8. Вальо

    Напълно ви подкрепям!
    Умението на българите и българските медии да мълчат е просто удивително.
    Дори да знаят че някой политик е пуснал атомна бомба отново всички ще го премълчат и ще му забравят името… Представям си тогава отново пак ще говорят пълните глупости (puke)

  9. ivo

    Да подкрепим професор Хорозов,поведете подкрепата учени от БАН.

  10. жоро

    Вечи трети ден медиите отделят повече от полвината си ефирно врене от новините за да следят случая в СЛИВЕН, правят пиар на Борисов, Цветанов, полиция, охранители и т.н. и нито дума за далаверите в ФНИ.
    Господа Министри,
    Правителството на отговорността е длъжно да не се държи като щраус, а да отговори на въпросите:
    Ще има ли правила при проектното финансиране на науката ?
    Ще бъдат ли наказание служителите, подиграли се с българските учени?
    Ще станат ли публично достояние отчетите на субсидираните проекти?
    Ще бъдат ли санкционирани корумпираните рецензенти?
    ЖЕЛАЕТЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА НАУКА?

  11. БД

    Целият доклад да бъде огласен.

  12. ДД

    Ами отдете в някоя медия и направете новина…. и постоянно им пускайте прес-съобщения…
    Входирайте си писмата в деловодството на съответната институция и ги заливайте с псимени запитвания и жалби…
    След като има гилдия от учени и хора които трябва да развиват наука, то като такава трябва да си търсите правата с пълна сила …. Когато нещо не е наред учителите стачкуват, когато шофьорите искат пари – стачкуват, вие като искате да си защитите позицията трябва да направите същото – докато не припаднат да ги тормозите тези които не са си свършили работата….
    успех

  13. Мислещ

    Около Нова година медиите проглушиха ушите ни с преекспонирането на намерението на някои ученици да бойкотират учебните занятия през първия учебен ден след края на коледно-новогодишната ваканция. Сега, обаче, нито една ефирна телевизия не намери за нужно нито да съобсщи за решението на проф. Хорозов да напусне ръководството на Фонда Научни изследвания, нито да съобщи за скандалното решение на министър Игнатов да потули доклада за резултатите от поисканата от Хорозов проверка на дейността на фонда през 2008/2009, по-точно, на начина на управление на неговите средства през посочения период. Големите вестници – и те ни чули, ни видяли… Просто не мога да приема, че е възможна такава деградация на българската журналистика…

Коментар