Google затвори кода на Android 3.0

Google е взела решение временно да ограничи достъпа до изходния код на операционната система Android 3.0. Известна още като Honeycomb, тази версия на мобилната ОС е предназначена за използване с таблет компютри.

Според Уолс Стрийт Джърнъл, Google не иска външни разработчици да портират системата към смартфони. Решението да затвори кода обаче противоречи на по-ранно изявление на интернет гиганта за отвореност на мобилната платформа.

Специалисти на Google твърдят, че в компанията дори нямат представа дали Android 3.0 може да работи на телефони. Разработчикът се опитва да реши един от основните проблеми на Amdroid – фрагментирането на платформата, който възникна в резултат на твърде честото обновяване на платформата и многото производители на устройства с Android.

От Google подчертават, че решението за затваряне на кода няма да се отрази на партньорството с компании като Samsung, Dell, HTC, Acer и Motorola, които разработват устройства с Honeycomb.

Наскоро се появиха информации, че Google планира по-късно да обедини в една двете версии на Android – съответно за смартфони (Android 2.3 – Gingerbread) и таблети (Android 3.0 – Honeycomb).

Междувременно, компанията направи подоберния, които позволяват приложенията, написани за Android смартфони, да работят и на Android таблети с по-големи екрани и при по-висока резолюция, без да бъдат пренаписвани.

по темата: „Google затвори кода на Android 3.0”

добавете коментар...

  1. Момчил

    Махнете повтарящото се р от статията:
    Цитат: Рразработчикът се опитва да реши един от основните…

  2. 7

    Сами си забиват пирон след пирон в ковчега.

Коментар