Е-книга доближава хартиената

Японски учени създадоха електронна книга, която прилича в по-голяма степен на хартиената, отколкото сегашните аналози. Разработката Paranga беше показана на изложението Interaction 2011 от група изследователи от Университета Осака.

Новата е-книга предлага интуитивна функционалност, като например усещане за прелистване на страници, както при четенето на обикновена хартиена книга, разкрива diginfo.tv.

В последните години е-книгите станаха много популярни. За разлика от хартиените, те предлагат атрактивно изображение и звук. Същевременно обаче е-книгите не са достатъчно интуитивни – липсва например познатото прелистване страница по страница.

Paranga осигурява липсващата интуитивна функционалност. Е-книгата ви дава приблизителна представа чрез усещане за това колко страници сте прелистили.

Вграден датчик определя колко наклонена е книгата и на базата на това системата възпроизвежда ефект на прелистване с помощта на въртяща се ролка с хартиени ленти. Колкото по-силно наведена е обложката, толкова по-бързо се върти ролката.

Макар системата да не е достатъчно точна за прелистване на само една страница, тя може да прелиства множество страници на различни скорости, като така позволява показване на анимации.

Разработчиците вярват, че могат да създадат по-точна система и виждат едно възможно приложение на технологията като аксесоар за таблета iPad.

по темата: „Е-книга доближава хартиената”

добавете коментар...

  1. MNSP

    Не е лъжа, що за щурава идея. Безумно ми изглежда

  2. .I.

    Е няма такава тъпотия !

Коментар