Ubuntu не допусна частен софтуер по подразбиране

Управляващият съвет на проекта с отворен код Ubuntu не позволи да бъде включена по подразбиране опцията за инсталиране на външни, затворени софтуерни компоненти, като така сложи край на споровете по този въпрос, съобщи OpenNet.

В инсталатора на Ubuntu опцията „install third-party software" е изключена по подразбиране. Напоследък обаче имаше натиск от част от Ubuntu обществото за включването й. Когато опцията е включена, се задейства „non-free” репозитор за инсталиране на типови частни компоненти, като например плъгина Adobe Flash и допълнителни мултимедийни кодеци.

Много потребители на Ubuntu инсталират подобни частни компоненти и неактивността на опцията им създава затруднения. Типичен пример на жалба от потребител е: "Инсталирах Ubuntu, а YouTube не работи".

Въпреки това управляващият съвет на Ubuntu е взел единодушно решение да забрани инсталирането по подразбиране на затворени компоненти. Аргументът е, че това противоречи на правилата на проекта.

Имало е също така предложение да бъде направено изключение за инсталиране по подразбиране на Adobe Flash, но съветът е решил, че флаш плейърът на Adobe не е жизнено необходим, тъй като са налице няколко открити реализиции на това приложение, като например Gnash и Lightspark.

Освен това потребителите могат лесно да инсталират Adobe Flash чрез специални помощници (wizards), а в последно време се наблюдава преход към използване на HTML5-технологии, които поддържат видео в браузъра без да е необходим флаш плъгин. 

Коментар