Всеки шести линк във Facebook е опасен

Всяко шесто съобщение с линк във Facebook води към опасни сайтове или в лапите на мошеници, алармира компанията за сигурност Symantec. Изследвани са над половин милион записа на стените на потребители във Facebook, оставени в последния месец.

Специалистите стигнали до извода, че 21% от съобщенията, съдържащи линкове, водят към приложения на Facebook чрез хипервръзки или съкратени url адреси. 73% от тях са били вредоносни или мошенически, т.е. 15,6% от всички съобщения с линкове (или всяко шесто съобщение).

Животът на зловредните приложения е кратък, тъй като служителите на Facebook ги премахват. Но много бързо кибер престъпниците пускат нови приложения за своите цели. Повечето от тези приложения се разработват със специални софтуерни пакети, твърди Symantec.

Обикновено подобни приложения пренасочват потребителите към стотици външни зловредни сайтове. Веднага след унищожаване на едно такова приложение се появява негов заместник.

Броят на новите заплахи продължава да расте, така че е много трудно човек да се застрахова срещу тях. Symantec препоръчва на потребителите да внимават дори когато получават съобщения от свои приятели, както и да не рискуват с отваряне на сензационни видеа или картинки, особено ако се изисква инсталиране на допълнително приложение за тази цел.

Коментар