EGO потапя влюбените в подводно изживяване

Повечето плавателни съдове за подводни пътешествия, като например подводниците на Uboatworx, имат сериозно неудобство – изискват наличие на документи за управление или задължително присъствие на капитан, който нарушава уединението.

EGO представлява лодка, обърната с „главата надолу”

Но ето, че за любителите на екстравагантни разходки се разкрива нова възможност да поплават заедно с рибите и в компанията на любимия си човек. Корейската фирма Raonhaje е разработила електрически кораб EGO, който съчетава по нещо и от подводниците, и от лодките, пише GreenTech.bg.

EGO представлява лодка, обърната с „главата надолу”. Вместо каюти, корейският плавателен съд има двуместна кабина, разположена между два плаващи корпуса под ватерлинията и съединена с горната палуба чрез стълби.

Тъй като не може да бъде напълно потопена под водата, тази необичайна, полуподводна лодка за двама предлага опростено управление и удобство. Скоростта на EGO се регулира с помощта на педали, а движението напред и назад се задава с помощта на превключвател.

EGO осигурява на пасажерите не само възможност да видят подводния свят, но и да се попекат на слънце на горната палуба и дори да ловят риба. Лодката не е херметизирана, поради което отпада нуждата на борда да се държат балони с кислород. Трябва обаче да следите състоянието на акумулатора, за да не се окажете в лодка със спрени двигатели насред морето.

EGO развива максимална скорост 9,2 км/ч и може да осигури до 8 часа пътешествие при напълно зареден акумулатор. Презареждането отнема между 6 и 9 часа.

Прозорците на лодката са направени от акрил, който се използва в аквариумите – този материал е 200 пъти по-здрав от стъкло със същата дебелина и пропуска 92% от светлината.

За целите на управлението са предвидени течнокристален монитор, включен към камера в горната част на кабината, цифров ехолот за дълбочина, който подава сигнал при навлизане в плитки води, система за мониторинг на акумулатора и морско FM радио.

Коментар