Заплатите да се договарят по браншове, поиска БСК

Увеличение на работните заплати трябва да се договаря по браншове, а не на национално ниво, заяви заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. Ефектите от кризата са различни за различните сектори на икономиката и би било икономически нездравословно ангажирането в еднаква степен на всички браншове с потенциален ръст на възнагражденията, смята той.

Преговорите за ръста на работните заплати трябва да се водят между съответните браншови, работодателски и синдикални организации. В настоящия етап не е възможно определянето на национален препоръчителен индекс, каза още Бранков.

Преди да се взимат подобни решения, трябва да се проведат необходимите консултации между социалните партньори и да се обмислят внимателно всички ефекти от мярката. Според зам.-председателя на БСК, възможен ефект би бил продължаващо намаление на броя на работните места. За последните две години са закрити над 300 000 работни места, което поставя българския пазар на труда в тежки условия.

БСК очаква в следващите месеци отделните браншови организации на синдикати и работодатели да инициират преговори за подписване на нови колективни трудови договори, в които темата за ръст на възнагражденията в отделните сектори да бъде конкретизирана при отчитане на специфичните особености и възможности на отраслите.

Коментар