Електрическите автомобили носят четири ползи

Електромобилите означават четири важни неща: енергийна независимост, енергийна ефективност, чиста околна среда и възможност за развитие на иновативните икономически отрасли в България. Това заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при официалното връчване на ключовете на собствениците на първите три новозакупени електрически автомобила Peugeot iOn у нас.

„За да се случи всичко това, държавата трябва да даде начален тласък за навлизането на тези коли в нашата страна”, добави министърът.

Трайков акцентира и върху ангажимента на МИЕТ да подпомага развитието на тази индустрия в страната. Министерството организира през февруари тази година двудневна конференция за развитие на сектора с надслов „Електромобилите – предизвикателствата на новата мобилност”, в която участваха премиерът Бойко Борисов и еврокомисарят Антонио Таяни.

Електромобилите са сериозна възможност за растеж на европейската и българската икономики, а правителствата и местните власти са длъжни да подпомогнат производството им и насищането на пазара с тях. „Ето защо съвместно с министрите Караджова, Дянков и Цветков разработваме схеми за финансово насърчаване на потреблението на тези коли”, каза Трайков.

Първите три 100-процентови електромобила в страната станаха собственост на компаниите Глобул, Аргент и Сосиете женерал експресбанк. Моделът Peugeot iOn предлага 150 км пробег в стандартен европейски цикъл на движение с едно зареждане. Пълното зареждане на литиево-йонната батерия се извършва за шест часа чрез стандартен контакт от домашната електрическа мрежа.

по темата: „Електрическите автомобили носят четири ползи”

добавете коментар...

  1. TAB

    Изключително смешни и популистки ПЛАТЕНИ акцийки.

    Министър трайчо трайчов нетрайков да седне да изчисли СРЕДНИЯ ДОХОД НА БЪЛГАРИНА, неговите разходи, неговите заеми, неговите данъци, неговите свалени кожи от Лукойл, ЕОН, ЧЕЗ, ТОПЛОФИКАЦИЯ и т.н. и после да тегли чертата и да ми каже колко му остават на Българина за вноска 600-700 лева за нов електромобил И КАК ДЪРЖАВАТА ЩЕ ГО ПОДПОМОГНЕ?
    Мноооооого ми е интересно 🙂
    Деба и популистчетата….а Българите ще карат електроавтомобили когато почне да има секънд хенд от европа…тва е истината 😉

  2. АТИЛА

    Министър Трайков да не е рекламно лице на Peugeot iOn.
    Има производство на електромобили с по-добри технически параметри и едновременно и по-добри цени от франсетата…

  3. Бат Илия

    Малко не мога да се съглася по точката енергийна независимост . Поне до тогава докато няма държавна политика стимулираща закупуването и използването на слънчеви инсталаций. Че то иначе да заменим зависимоста от големия брат за гориво с тази за братски атом ще е все тая.

Коментар