Домейнът “.eu” става все по-популярен

Днес е петият рожден ден на интернет домейна ".eu", който вече е девети по популярност в класацията на домейните от високо ниво в интернет (TLD), пети по популярност сред домейните от високо ниво за отделни страни в световен мащаб, а в Европа заема четвърто място, съобщи Европейската комисия.

Домейнът ".eu" е особено полезен за малките и средни предприятия, тъй като ги откроява на европейските пазари, като им осигурява европейска идентичност в интернет. Регистрациите с домейн ".eu" нарастват с всяка изминала година от въвеждането му, като към момента те възлизат на почти 3,5 милиона, което го извежда на девета позиция сред най-популярните домейни от високо ниво в света.

Използването на домейн ".eu" в интернет бързо се забелязва от потенциалните клиенти, които иначе биха били по-резервирани към компания с непознат за тях домейн на държава. Примери за малки и средни предприятия, които са се насочили към домейн ".eu":

Домейнът ".eu" не само е лесен за регистриране, но също така е и лесен за използване, тъй като работи на 23-те официални езика на ЕС. Той също така позволява употребата на букви като é, ö, ç или č, както и на нелатински букви като ю, ф, ж, й на кирилица или ε, ω, μ, φ на гръцки (т.нар. интернационализирани имена на домейни или IDN), в заглавието на интернет адреса отляво на ".eu".

Най-много домейни ".eu" са били възприети в Германия (31% от всички ".eu" домейни), Нидерландия (13%), Обединеното кралство (10%), Франция (9%) и Полша (6%). Напоследък домейнът ".eu" бързо набира популярност в Чешката република, Естония, Литва, Полша и Словакия.

Коментар