Токсиколог предупреди за риска от нанотехнологиите

Наноиндустрията трябва спешно да изработи стандарти за сигурност, препоръча д-р Дейв Хобсън, специалист по токсикология в компанията nanoTox Inc., занимаваща се с тестове. Ако бизнесът не успее да направи това, неговата работа трябва да свършат международните правителствени организации, смята Хобсън, цитиран от theinquirer.

Въвеждането на стандарти ще ограничи някои бизнеси с нанотехнологии, които не са внимателни към рисковете. В момента се наблюдава известно пренебрежение към изследванията на вредите от нано-съединенията, според специалиста.

Мерки в тази насока вече предприе американската агенция за защита на околната среда (EPA), която публикува първите си правила за обработка на отпадъци, съдържащи сребърни наночастици. Но и индустрията трябва да започне незабавно изследвания за потенциалните рискове, преди да се е случила катастрофата, предупреждава известният токсиколог.

Според Хобсън, всеки сектор от индустрията е кандидат за разработки на нанотехнологични приложения, вкл. производството на храни, дрехи, електроника и фармацевтични продукти. За компаниите ще бъде много по-здравословно предварително да знаят за рисковете от специфични нано материали, за да вземат мерки да ги елиминират или да контролират нивото на риска, преди да пуснат продуктите на пазара.

Коментар