ЕК вижда опасност от колапс в комуникациите

Жизненоважните електронни мрежи трябва да бъдат по-добре защитени от риска “ефект на доминото”, който може да доведе до комуникационен колапс, предупреди Европейската комисия.
След като мрежите стават все по-свързани и взаимно зависими, повреда или криминална атака на една от тях може да се мултиплицира много по-бързо и всеобхватно.
ЕС вижда нуждата от защитни механизми, които да осигурят работоспособност на критичните услуги и инфраструктури при подобни инциденти. Тези механизми трябва да предотвратят ефекта на доминото, който застрашава да предизвика колапс в комуникациите.
"Комуникациите и информационните инфраструктури са нервната система на модерното общество. С нарастването на нашата зависимост от тях, ние трябва да направим всичко възможно, за да защитим тези мрежи”, каза еврокомисарят за информационно общество и медии Вивиан Рединг.
Докладът на ЕС за надеждност и устойчивост на електронните комуникационни мрежи идва с препоръки за публичния и частния сектор. Те предвиждат сключване на споразумения между операторите и доставчиците на услуги, подобряване на споделянето на информация, както и обучения за реакция при непредвидени ситуации.

ЕС ще изисква и обратна връзка как най-добре да защити електронните мрежи  от криминални атаки и природни бедствия.

Коментар