LG показа нова 3D технология за дома

LG Electronics демонстрира у нас нова категория 3D телевизори, които ще се предлагат под името Cinema 3D. Моделите използват 3D технология Film Patterned Retarder, която е първата със сертификат за 3D картина без трептене, стана ясно на пресконференция в София.

Cinema 3D телевизорите осигуряват по-комфортно и достъпно 3D съдържание вкъщи, като техните характеристики включват по-ярка картина, широк ъгъл на гледане, както и възможност за конвертиране на съдържание от 2D до 3D, без допълнителни устройства. Телевизорите се предлагат и с по-удобни и по-леки очила, безплатно към всеки модел от новата серия.

Към края на април LG ще предложи на пазара у нас четири модела Cinema 3D телевизори с размери от 42 до 55 инча – LW650S, LW5500, LW570S и LW4500.

Според компанията за маркетингови проучвания GFK, в момента LG Electronics заема второ място на пазара на телевизори в България. Най-продаваните й продукти по отношение на телевизорите за 2010 година са били 32” LCD модели, които съставляват около 45% от всичките продажби на телевизори. От друга страна, най-търсените LG LED телевизори са били тези с по-големи размери – от 40-42”, като се счита, че е възможно това да се превърне в тенденция. Компанията е пазарен лидер при плазмените телевизори в България с дял от над 30%.

„През 2011 година наблюдаваме бързо навлизане на 3D телевизори, както и на телевизори, позволяващи достъп до интернет. Това ни кара да сме оптимистично настроени към продажбите на новата ни Cinema 3D серия и позицията ни на пазара на 3D телевизори като цяло”, коментира Иван Иванов, управляващ директор на LG Electronics България.

Технологията Film Patterned Retarder (FPR) работи с помощта на специален поляризиран слой, нанесен директно върху екрана, който разделя картината на няколко изображения. Всяко изображение е насочено към лявото или към дясното око. Впоследствие изображенията се събират от Cinema 3D очилата, които са създадени, за да обработят всеки кадър. Така се формира изключително гладка картина, без трептене или размазване, наблюдавани при обикновената 3D технология.

Потребителите имаха опасения относно 3D забавлението вкъщи, най-вече поради трептяща картина, неудобни и скъпи очила и липса на достатъчно 3D съдържание. „Днес ние анонсираме технологията LG Cinema 3D, която преодолява всички тези бариери”, каза Иван Иванов.

Благодарение на тази технология на дисплея и тъй като форматирането на 3D изображенията се извършва изцяло от самия телевизор, 3D очилата не трябва да се синхронизират с него. Така зрителите могат да виждат по-чисти 3D изображения от по-широки зрителни ъгли в сравнение с традиционните 3D очила (Shutter-Glass).

Резултатът от FPR технологията е първата серия 3D телевизори със сертификат за картина без трептене (“flicker free”) от две от най-престижните европейски агенции за определяне на качеството Intertek и TÜV. Картината на телевизорите от серията Cinema 3D е толкова плавна, че на практика зрителите не получават замаяност и умора на очите, както при предишното поколение 3D телевизори. Така потребителите могат да гледат повече 3D съдържание, без това да води до главоболие или натоварване, особено при по-продължително забавление, поясниха от LG.

Всеки телевизор Cinema 3D се предлага с по два чифта безплатни 3D очила. Те тежат едва 16 грама и нямат никакви електрически части, не излъчват електромагнитни вълни и не се нуждаят от зареждане на батериите или кабели от телевизора. Друго предимство на очилата Cinema 3D е, че те не трябва да се синхронизират с телевизора или да се „затварят“, което гарантира картина без дразнещи трептения.

Технологията зад Cinema 3D позволява широк ъгъл на гледане, което прави телевизорите от тази гама, подходящи за гледане от повече на брой зрители и от различни позиции. Потребителите могат да виждат ясна 3D картина, докато са легнали или са се отпуснали назад във фотьойла пред телевизора. Със зрителен ъгъл от 180 градуса зрителите могат да споделят 3D забавлението с по-големи групи от хора, например приятели и роднини, на практика от всяка позиция пред телевизора.

Освен това, всички Cinema 3D телевизори на LG използват технологията Smart Energy Savings Plus, която значително намалява консумацията на електроенергия. Чрез нея потребителите ще могат едновременно да намалят разходите си за електричество и да спомогнат за опазването на околната среда.

За по-доброто качество на 3D картината допринася и технологията LG 3D Light Boost, която подсилва яркостта на изображенията. 3D Light Boost представлява тънък слой, който е нанесен директно върху екрана на Cinema 3D телевизорите. Той противодейства на всяко затъмнение, което може да се получи при 3D съдържанието и създава по-ярка и ясна 3D картина.

LG Cinema 3D технологията осигурява яркост до 150 нита, което е почти двойно повече от традиционните 3D телевизори (80 нита). По този начин зрителите ще могат да виждат по-добра картина както при 2D, така и при 3D съдържание.

Всички модели от Cinema 3D гамата на LG могат да конвертират стандартна 2D картина във висококачествено 3D съдържание с помощта на специалния алгоритъм на LG, без допълнителни устройства или софтуер. Това значително разширява достъпа до 3D съдържание и позволява домашно забавление с игри, филми и традиционни телевизионни предавания в 3D.

Cinema 3D телевизорите на LG могат да възпроизвеждат триизмерно съдържание от най-различни устройства, включително USB, DLNA, конзоли, Blu-ray плейъри и телевизионен сигнал. Всички модели от гамата имат вградена опция за безжична мрежа (Wi-Fi), с изключение на LW4500, и позволяват директен достъп до интернет, което допълнително разширява достъпа до 3D съдържание.

Коментар