Интернет протоколите се развиват хаотично

Хората усилено разработват интернет протоколи като HTML 5, но има опасност от дублиране на усилията и отклонения в технологиите, според създателя на уеб – Сър Тим Бърнърс-Лий. „Хармонизацията на новите протоколи като HTML 5 е едно от многото технически и социални предизвикателства за уеб”, каза той по време на официалното откриване на W3C, цитиран от ZDNet.

Новият уеб е широко пространство и много области в него се развиват паралелно, добавя пионера в уеб технологиите. „В HTML 5 има огромно количество иновации. Много хора имат идея за това какво трябва да представлява HTML и отворените свързани данни се удвояват на всеки 10 месеца. Така, че има технологични области, които трябва да се разгледат”.

Сър Тим Бърнърс-Лий смята, че уеб пространството трябва да бъде гъвкаво и достъпно, ако иска да остане отворено (снимка: myhem, Flickr)

Липсата на хармонизация може да причини вътрешни проблеми, които да направят уеб пространството по-затворено, например. То се изправя пред предизвикателството да бъде гъвкаво и достъпно, за да остане отворено.

Бърнърс-Лий посочва бунта в Египет като пример, който доведе до ограничаване на интернет достъпа за гражданите, а това е вид уязвимост.

„Интернет не може да бъде приет като даденост”, уточнява той. „Хората видяха какво се случи в Египет и осъзнаха, че това може да стане и в техния град”.

HTML 5 е език за създаване на мултимедийно уеб съдържание, който има претенцията да е унифициран и единен за интернет пространството. Уеб консорциумът W3C участва в стандартизирането на HTML 5 посредством специална работна група.

Пол Котън, съпредседател на работната група каза, че съществуват проблеми в съгласуването на регулациите. „Това е много голяма работна група с различни интереси и способности”, казва Котън пред ZDNet. „Предизвикателството е да накараме всички тези хора заедно да стигнат до консенсус. Трябва да се намери решение, което да има най-малко противници”, смята той.

В понеделник Котън съобщи, че се очаква работната група да излезе със становище в рамките на няколко седмици, а подготвеният стандарт категорично да контролира развитието на HTML 5.

по темата: „Интернет протоколите се развиват хаотично”

добавете коментар...

  1. editor

    Възраженията към Съра – The harmonisation of new protocols such as HTML 5 is only one of a number of technical and social challenges faced by the web, he told ZDNet UK

  2. Ghost

    Не знаех, че HTML5 е интернет протокол :D. Нямам думи

Коментар