Предстои конференция за сторидж, виртуализация и облачни решения

Следващата седмица в София ще се проведе шестата поред международна конференция на IDC за съхранение на данни, виртуализация и облачни решения. IDC Datacenters Transformation Roadshow 2011: Storage, Virtualization, Cloud ще се фокусира върху познати, но все още критични за бизнеса теми като виртуализацията, постигане на висока наличност и отказоустойчивост на ИТ системите, енергийна ефективност на изчислителния център, съобщиха организаторите от IDC България.

На 28 април в столичния хотел Шератон ще бъдат представени технологии и бизнес модели, които позволяват на фирмите да бъдат наистина гъвкави по отношение на ползваните ИТ ресурси и разходите. Сред тях са виртуализиране на работни станции и приложения, преход от традиционни към облачни ИТ решения, предимства и предизвикателства при избор и внедряване на облачни услуги.

Сред лекторите са утвърдени специалисти по технологии и решения в сферата на съхранение на данните: Йовко Ламбрев, вицепрезидент на Openintegra, и Юлий Минчев, началник на сектор "Системи за съхранение на данни и бекъп инфраструктура" в Мобилтел. Спонсори на конференцията са компаниите Vision Solutions, APC by Schneider Electric и Uni Systems.

Според проведено наскоро проучване на IDC, глобалните ИТ разходи за облачни услуги ще се утроят през следващите няколко години. „Изплувайки от рецесията, нарастващ брой компании в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка (CEMA) са готови да реинвестират в ИТ инфраструктура. Те виждат решенията за центрове за данни като начин да подсилят продуктивността и намалят бъдещите си оперативни разходи”, казва Мохамед Хефни, анализатор системи и инфраструктурни решения в IDC CEMA.

Това твърдение се подсилва и от развитието на пазара за външни системи за съхранение на данни за региона през 2010 г., който демонстрира годишен ръст от 22,2%, според IDC.

Коментар