Адвен внедрява ERP в македонски енергиен оператор

Българската компания Адвен ще въведе SAP система за управление на процесите в македонския енергиен оператор ЕЛЕМ. Договорът е на стойност над 8 милиона лева, съобщиха от системния интегратор.

Адвен ще реализира един от най-мащабните ИТ проекти в Македония. В две фази българската фирма и партньорите й от консорциум НЕРАС ще внедрят SAP ERP в националната електрическа компания на съседната страна.

Проектът стартира през април, като първият етап трябва да приключи до края на настоящата година. Адвен със своите партньори ще въведе цялостна система за управление на процесите на ЕЛЕМ.

ЕЛЕМ е макeдонския еквивалент на българската НЕК и произвежда 96% от електроенергията в страната. Компанията управлява сложен комплекс от енергийни мощности, включващи термоелектрически и хидроелектрически централи, и има 4 200 служители.

ERP системата ще оптимизира и автоматизира бизнес процесите в ЕЛЕМ и всички нейни дъщерни дружества и компании, което ще позволи на оператора да намали разходите и да повиши ефективността си.

“Не на последно място това внедряване е важна стъпка по пътя на изпълнение на директивите на ЕС за либерализиране на енергийния сектор в Македония”, коментира Стилиян Илиев, управител на Адвен България.

Коментар