Интернет сърфирането променя мозъка ни

Претоварването с информация, докато сърфираме в интернет, променя мисловните процеси. До този извод стигат учени от Стандфордския университет, които още от 2009 година изследват мозъчната дейност на хора, активно пребиваващи в интернет.

Устройства като компютри, таблети и смартфони, както и приложения от рода на социалните мрежи дават все по-разнообразни възможности за достъп до информация. В резултат на тяхното навлизане се формира т.нар. човек-мултифункционал.

Сърфиращите в интернет днес са адаптират към бързо търсене, обработка и синтезиране на информация. Ако по едно и също време чатите с някого, гледате видео в Youtube, слушате музика и общувате във Facebook, то определено вече сте потребител-мултифункционал.

Според учените обаче, безкрайният поток от информация оказва пагубно влияние на човешкия мозък, така както излишъкът от мазнини или захар действа на тялото. Специалистите бият тревога и препоръчват „технодиета”.

Според последни изследвания, със своите способности да отвличат вниманието, смартфоните и социалните мрежи нарушават процесите на дълготрайна памет и умствено развитие. Учените от Станфорд твърдят, че хората-мултифункционали се справят по-лошо от обикновените потребители в тестове, при които се изисква прескачане от една тема на друга.

Звучи парадоксално, но точно тези, които постоянно четат информация и гледат видео в интернет, често се „излагат” по въпроси от различни области. Мозъкът на такива хора възприема огромни потоци информация, без въобще да я филтрира.

Много хора просто не могат да се справят с технологичните изкушения, независимо от негативните последствия. Степента на зависимост на човека от интернет се вижда най-добре… офлайн, казва д-р Алес Абожадо, директор на Stanford Impalse Control Disorders Clinic.

В повечето случаи пациентите на д-р Абаджо са съгласни с това, че времето, прекарано в интернет, не увеличава техния кръгозор и не им носи полезни знания. Те признават също така, че кариерата им върви лошо, заради загубеното време в интернет.

Хората престанаха да четат задълбочено книги и да гледат очаровани кино. Вместо това, те четат все по-небрежно и гледат „през екрана”, твърдят специалистите. Дори и в киносалона някои потребители влизат в интернет през своя смартфон.

Коментари по темата: „Интернет сърфирането променя мозъка ни”

добавете коментар...

  1. 5ko

    значи е време да си сложа хард в главата за да може всичко което прочета да се запазват там и да не оглупявам 🙂

  2. madmix

    Едно време по комунизма четях Кратка Българска Енциклопедия-сега ровя в същото,само че в 21 век в Нета!

  3. Ivan

    Тази статия – изследване сама по себе си доказва, че хората си губят времето и унищожават мозъците в четене на подобни изследвания. За сериозните и психически уравновесени хора няма никакво значение дали четат печатни книги или електронни. Може да се даде и ОБРАТЕН пример за не Интернетни информационни източници увреждащи здравето и мозъка като цялата вестникарска печатна преса и други TV и радио медии.

Коментар