НАСА потвърди теорията на Айнщайн

Учени он НАСА потвърдиха Теорията за относителността на Айнщайн. „Големите обекти във вселената изкривяват пространството и времето със силата на своята гравитация”, заявиха изследователите от НАСА, след като експерименти доказаха две ключови точки от Теорията.

Във вселената на Айнщайн времето и пространството са изкривени от гравитацията и Земята също изкривява пространството около себе си със своята гравитация, казва Франсис Еверит, физик в Станфордския университет и изследовател в мисията GP-B, цитиран от АФП.

„Представете си, че земята е потопена в мед. Когато тя се върти, медът наоколо се разбърква. Това се случва и с времето и пространството”, пояснява Еверит.

GP-B потвърждава две от най-дълбоките прогнози за вселената на Айнщайн. Сателитът e пуснал четири модернизирани жироскопа, за да измери изкривяването на времето и пространството около гравитационно тяло, или с колко един въртящ се обект измества това пространство и време.

Отречено е твърдението на Айнщайн, че жироскопите ще сочат винаги в една и съща посока, докато са в орбита. Но в потвърждение на Теорията за относителността като цяло, жироскопите са отчели минути изменение в посоката на въртенето им, породено от гравитацията на земята.

Учени се опитваха да докажат теорията на относителността от близо пет десетилетия. Стотици студенти са работили по този проект, включително известни имена като Сали Райд – първата жена астронавт в Америка и нобеловият лауреат Ерик Корнел.

Коментар