Квоти ще гарантират място на жените в управлението

Всички публични европейски компании да гарантират до март 2012 г. по-засилено участие на жените в управлението. Това призова еврокомисарят по правосъдие, човешки права и гражданство Вивиан Рединг във видеообръщение към участниците в дебата „Квотите за жени на управленски позиции”, организиран от вестник „Пари”.

Целта е 30% женско присъствие до 2015 и 40% до 2020 година. Пътят, който предлага Рединг, е на саморегулация. Ако тя не проработи, трябва да се пристъпи към следващата фаза – законодателни мерки на европейско ниво, заяви еврокомисарят.

Саша Безуханова и Меглена Кунева признаха, че са еволюирали в позициите си от противници на квотите и в момента гледат на тях като на единствената възможна мярка

„Дебатът за въвличане на повече жени в управлението не означава да се овластяват некомпетентни жени, а да се създадат условия по-малко некомпетентните мъже да заемат тези позиции”, каза Н.П. Тове Скарстейн, посланик на Норвегия в България.

В подкрепа на квотите се изказа доц. Георги Лозанов. „В България проблемът не е в това, че жените нямат физическо място, а че няма отношение към ролята на жените. Мисля, че квотите ще са мощна инжекция в общественото съзнание”.

Три от най-успелите българки – Саша Безуханова, Силва Зурлева и Меглена Кунева – признаха, че са еволюирали в позициите си от противници на квотите и в момента гледат на тях като на единствената възможна мярка.

„Доказано е, че компании, в които има повече жени, постигат повече”, каза Кунева.

Най-силен критик на въвеждането на квоти беше проф. Валери Стефанов. Според него, това е нарушение на демокрацията, която почива върху разбирането, че мъжете и жените са универсални човешки същества. Решението е в промяна на масовото съзнание и то ще дойде, когато „България излезе от патриархалната си кожа”, каза професорът.

Коментари по темата: „Квоти ще гарантират място на жените в управлението”

добавете коментар...

  1. :)

    Знаем кариеристките как се издигат в службата си нали 🙂
    Досега от опита си не съм виждал по-некадърно от жена-шеф – природно объркани – зле с ориентацията, емоционални, липса на трезва преценка, болни амбиции, постоянен страх, че някой ги е нарочил че са жени и т.н. 🙂

  2. Иии

    По принцип подкрепям участието на жени навсякъде ако са кадърни, но да става по задължение само за да се запълнят някакви си квоти ми се струва глупаво. Тъпо е да има просто пълнеж. Жените трябва да си заслужат мястото заради уменията които имат а не по задължение на нещо друго.

Коментар