Плочите за твърди дискове достигат 1TB

Плътността на записа в новата плоча на Seagate е 625 гигабита на квадратен инч

Индустрията на твърдите дискове преодоля поредната технологична бариера. Seagate, вторият по големина производител по брой продадени устройства, съобщи, че е създал плоча за HDD с  плътност 625 гигабита на квадратен инч (78,13 GB).

Подобна плоча може да събере 1 терабайт данни (TB). За сравнение, плътността на записа в твърдите дискове на Western Digital възлиза на 514 гигабита на квадратен инч, а при Hitachi е 411 Gb/кв.инч.

Seagate ще започне серийно производство на HDD с новите плочи към средата на 2011 г. Линията GoFlex Desk ще включва модели с капацитет от 1 до 3 TB.

Компанията съобщава, че един 3-терабайтов диск ще събира 120 филма с HD качество, хиляди компютърни игри, хиляди фотографии и безчетен брой песни. Намаляването на броя на пластините в новите устройства ще подобри значително експлоатационните им характеристики, вкл. енергопотреблението, както и себестойността им.

Настолните дискове GoFlex Desk ще са съвместими с Windows и Mac. Seagate ще ги доставя с драйвер NTFS за Mac, за да се ползват на различни платформи без форматиране.

Коментар