САЩ харчат $2,5 млрд. за облачна е-поща

Администрацията за общи услуги (GSA) на САЩ обяви търг на стойност $2,5 млрд. за разработка на облачна система, която трябва да консолидира всички правителствени имейл услуги.

Към момента федералните ведомства на САЩ притежават 950 000 пощенски кутии в 100 различни системи. Целта е те да бъдат приведени към обща облачна инфраструктура, обяви федералният CIO Вивек Кундра на среща с шефовете на правителствените ИТ служби.

Стратегията за преход към облачни изчисления се счита за най-успешната част от правителствения план за реформиране на ИТ системите, обявен от президента Барак Обама през декември миналата година. Електронната поща и средствата за съвместна работа ще станат първите ИТ системи, които ще преминат към облачни технологии.

Вече започна миграцията на услугите в самата администрация на общите служби, армията, министерството на селското стопанство, съвета за ветераните и др. Министерството на правосъдието на САЩ планира да създаде единна облачна система за всичките си 250 офиса, която ще обслужва 18 000 акаунта.

ИТ реформата предвижда също окрупняване на центровете за данни. По план, през тази година ще бъдат закрити 137 центъра в цялата страна, като 39 от тях вече са закрити. В резултат на тази мярка ще бъдат освободени 30 000 квадратни метра площ.

Коментар