Активно охлаждане ще навлезе в таблетите

Производителите на таблети ще бъдат принудени да вградят активно охлаждане в своите устройства. Това ще се наложи от надпреварата за по-висока производителност, съобщи digitimes.com.

Всички представени до момента таблети работят с пасивно охлаждане. Ситуацията обаче може да се промени много скоро, прогнозират източници от тайванската индустрия.

По информация от производителите на вентилатори, доставчиците на таблети ще започнат да използват именно вентилатори в системите за охлаждане на новите си модели. Това е продиктувано от стремежа за увеличаване на производителността на таблетите.

През 2012 година между 5% и 10% от всички нови таблети ще имат активно охлаждане с вентилатор, по оценка на производителите на устройства.

Вентилаторите за таблети са по-малки и по-евтини от тези за ноутбуци. Но има определени трудности с монтажа им, тъй като потребителите могат по-лесно да закрият вентилационните изходи, отколкото при лаптопите.

Според експерти от индустрията, таблетите с ARM процесори не се нуждаят от вентилатори. Активното охлаждане ще се наложи само в таблетите с Wintel платформа, предназначени за корпоративния пазар.

Коментар