Нов дисплей осигурява 3D ефект без очила

Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили нова технология, която осигурява 3D ефект без да се използват специални очила. Усъвършенстваният стереоскопичен дисплей е по-ярък и енергийноефективен от този, използван в конзолата за игри Nintendo 3DS, съобщи CNET News. Освен това позволява на зрителите да наблюдават 3D ефект от по-широк спектър от ъгли.

Професор Рамеш Раскар нарича своята технология „High-rank 3D” (HR3D). Тя осигурява стереоскопично изображение и при завъртане на екрана. HR3D използва два слоя течнокристални екрана, като на горния се изобразява специална картина на базата на изображението от долния слой.

За разлика от екрана на Nintendo 3DS, направен по технология „Parallax barrie", дисплеят HR3D не създава големи вертикални непрозрачни области, които блокират осветяването и изразходват бързо батерията. Вместо няколко големи вертикална разреза, екранът на HR3D се състои от хиляди неголеми разрези, ориентацията на които следва контурите на изображението. 3D илюзията се създава не само във вертикално направление, но и при завъртане на екрана на 90 градуса.

Новата технология ще позволи създаване на 3D устройства с по-малка консумация на енергия и ярка картина. Недостатък на технологията е нуждата от допълнителни изчисления. В момента учените се опитват да оптимизират изчислителната обработка.

Коментар