AMD притиска Nvidia в мобилната графика

На пазара за мобилна графика се наблюдава преразпределение на силите. Nvidia отстъпва дял на AMD, сочат последни данни на Mercury Research.

През първото тримесечие на годината Nvidia е имала дял от 42% в сегмента на GPU процесорите за лаптопи, а AMD държи останалите 58%. Година по-рано двете компании си поделяха пазара по равно.

Предходното тримесечие делът на Nvidia при самостоятелните GPU за мобилни компютри беше паднал още повече – до 38%, срещу 62% за AMD.

В сегмента на самостоятелните GPU за настолните машини Nvidia все още изпреварва AMD, но и там делът й намалява. Ако преди година силите се разпределяха в съотношение 65% на 35% в полза на Nvidia, то сега двете компании имат дялове съответно 59,4% и 40,6%.

Като цяло, най-голям доставчик на графични решения за персонални компютри е Intel. Компанията държи 80% от пазара, тъй като предлага интегрирани чипсет решения, а вече дори и процесори с графично ядро.

По традиция, нишата на AMD и Nvidia са отделните GPU и 3D-карти, като AMD настъпва и в процесорите с вградено графично ядро.

Коментар