Предстои уникален OpenCamp в София

На 5 юни в София ще се проведе събитие, което за първи път у нас ще събере на едно място политици, общественици, хакери, програмисти, бизнесмени и хора, който се интересуват от отворените идеи, вкл. отворено правителство, отворени данни и взаимодействие между институциите, бизнеса и гражданите.

Отвореният уеб, бъдещето на световната мрежа и други актуални за Европа и света теми ще бъдат във фокуса на OpenCamp Sofia 2011, съобщи организаторът на събитието – Богомил Шопов.

Във форума ще участват водещи български и международни лектори, които променят света с идете си. Сред тях е д-р Руфъс  Полок – директор на OKFN, част от Shuttleworth Foundation и от центъра за интелектуална собственост към Университета в Кеймбридж. Той ще разкаже как всичко може да бъде едновременно отворено и със защитени права, какво се случва в Европа с отворените данни и правителство и защо това е и бъдещето на България.

Лекции ще изнесат и трима представители от централата на Mozila, вкл. разработчик на браузъра Нетскейп – проект, от който се раждат Mozilla и Firefox.

Форматът на OpenCamp е неофициален и отворен, като ще се редуват лекции и дискусии. Желаещите да участват могат да се регистрират на уеб сайта на събитието (http://opencamp.talkweb.eu). OpenCamp Sofia 2011 ще се проведе в Парк-Хотел Москва.

Коментар