55% от уеб потребителите ползват чужд език онлайн

Въпреки че 90% от потребителите на интернет в ЕС предпочитат да посещават интернет страници, които са на техния собствен език, 55% поне от време на време използват език, различен от техния роден, когато са онлайн, разкри проучване на Евробарометър.

Независимо от това 44% от европейските потребители на интернет смятат, че изпускат интересна информация, тъй като някои интернет страници са на език, който не разбират. Само 18% пазаруват онлайн, когато страницата е на чужд език.

Резултатите показват нуждата от инвестиции в онлайн средства за превод, заключава Европейската комисия. Понастоящем ЕК управлява 30 различни изследователски проекта, в рамките на които се работи по интерфейса на езиковото и електронното съдържание. За целта са отпуснати финансови средства от ЕС в размер на 67 милиона евро.

Допълнително за новите проекти, подадени през тази година, ще бъдат предоставени още 50 милиона евро. „Разработваме нови технологии, които са в състояние да помогнат на хората, които не владеят чужди езици“, каза Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Програмата в областта на цифровите технологии.

Резултатите от проучването потвърждават, че английският е най-широко използваният език, когато става въпрос за четене и гледане на съдържание по интернет на различен от родния език: почти половината от потребителите на интернет в ЕС (48%) използват английски поне „от време на време“, докато само от 4% до 6% от потребителите използват испански, немски или френски език.

На повечето хора им се налага да използват чужд език, когато търсят информация (81%), но 62% използват такъв за целите на социалните контакти, обикновено когато общуват онлайн с приятели или по професионални причини (52%).

42% от анкетираните заявяват, че никога не пазаруват онлайн, когато страницата е на различен от родния им език. Също така при пазаруването онлайн мъжете (61%) използват чужди езици по-често от жените (51%).

В рамките на проекта iTRANSLATE4 се разработва първият интернет портал, който осигурява достъп до безплатен онлайн превод от и на повече от 50 европейски и световни езика. Той ще позволява на потребителите да сравняват едновременно различните преводи, получени от най-широко използваните системи за превод (напр. Google, Bing, Systran, Trident, Linguatec). Финансовото участие на ЕС в този проект е 2 милиона евро.

ЕС участва с 6 милиона евро и в проекта META-NET, в който се работи за изграждане на „технологичен съюз“ (с вече повече от 200 членове) за многоезична Европа.

Коментар