Google показа първия неттоп с Chrome OS

Google заля света с обявления за нови продукти и услуги в последните два дни. По време на I/O конференцията интернет гигантът обяви нови версии на операционната система Android, нетбук компютри с Chrome OS, облачна музикална услуга и др.

Изненада от Googlе обаче е неттоп компютърът, работещ под управление на Chrome OS – първото по рода си устройство в света. Неттопът ще се произвежда от Samsung.

Все още няма подробности за техническите характеристики на устройството. Предполага се, че параметрите му няма да са много по-различни от тези на нетбуците на база Chrome OS.

Наречен Chromebox, неттопът е ориентиран за работа у дома и в офиса, където потребителят може да включи към устройството комфортен голям дисплей.

Датата за пускане на пазара и цената на неттопа засега не са известни. Според слуховете в интернет, Chromebox ще излезе на 15 юни.

Операционната система Chrome OS е проектирана за работа с уеб-базирани приложения. Някои от тях ще са достъпни и офлайн, като например Gmail, Google Docs и Calendar, както и различни развлекателни програми.

Коментар