М-Тел отчете лек спад на приходите за първото тримесечие

Приходите на Мобилтел за първото тримесечие възлизат на 133,4 милиона евро, което е спад от 1,5% в сравнение с нивото от предходната година. Основната причина за спада е ценовият натиск, съобщи телекомът.

Сравнимите стойности на EBITDA намаляват с 10,7% в сравнение със същия период на предходната година до 64,7 милиона евро. Оперативната печалба (EBIT) намалява от 30,5 милиона евро през първото тримесечие на 2010 г. до 18,8 милиона евро през първото тримесечие на 2011.

Приходите от месечни такси и трафик остават стабилни, благодарение на търсенето на мобилни широколентови услуги и пакетни решения. Нарастващото търсене на смартфони е повлияло положително на приходите от стоки, но намаляването на цените за терминиране е довело до спад в приходите от взаимна свързаност през първото тримесечие.

Средният приход на потребител (ARPU) е намалял с 5,2% от 8,0 до 7,6 евро, което се дължи предимно на намалението в цените за мобилно терминиране с около 25%.

Приходите от фиксирани широколентови услуги, IPTV и други решения и услуги, свързани с фиксираните мрежи, възлизат на 3,3 милиона евро.

Клиентската база на М-Тел в мобилния сегмент остава стабилна с 5,3 милиона клиенти. Делът на абонатите на договор се е увеличил от 61% до около 66%. Като цяло, в края на първото тримесечие на 2011 година мобилният пазарен дял на оператора е 49,3%.

Клиентската база от ползватели на мобилен широколентов интернет е нараснала повече от два пъти до 141 000 клиенти в сравнение със същия период на предходната година.

В края на първото тримесечие на 2011 година, след приключване на придобиването на двата оператора на фиксиран интернет Мегалан Нетуърк и Спектрум Нет, общо фиксираните линии за достъп вече са 99 100, като фиксираните широколентови линии възлизат на повече от 93 000.

Консолидацията на двата фиксирани оператора, както и по-високите разходи за материали, дължащи се на увеличеното търсене на смартфони, са довели до повишаване на оперативните разходи с 9,4% до 69,5 милиона евро. 

по темата: „М-Тел отчете лек спад на приходите за първото тримесечие”

добавете коментар...

  1. Марина

    Да да белия iPhone 4 го има от вчера нали? Мнооооооого е хубав :)!

  2. Ванката

    Абе нормално е да има спад за периода, в който не излизаха фактури и съответно хората не си плащаха сметките. Логично е

  3. Ваня

    И аз не искам да фалират. Имат услуги и телефони, които само те предлагат като например белият IPhone4, който дават вече и на изплащане 😉

  4. Калоян

    Няма нужда да фалират. Тогава ще оставят двата други да се наговарят и да си правят каквото си искат. Колкото повече са играчите на пазара, толкова по-добре за клиентите.
    Друг е въпросът, че М-тел няма да фалира, а проблема с фактурите е засегнал 0.1% от клиентите, някои дори не знаят какво точно се е случило

  5. s

    да пукнат дано …. или поне да фалират 🙂

  6. z

    ПОЖЕЛАВАМ ИМ ДА ФАЛИРАТ !!! макар че няма как да стане ама добре звучи

  7. Вальо

    Ура, една хубава новина 🙂

Коментар