Технология превръща дома в гигантски гейм контролер

Всяко домакинство е покрито с електромагнитно поле, създадено от електрическата мрежа и различни уреди (снимка: Microsoft Research)

Някога стояли ли сте пред стария си телевизор, въртейки се наоколо, за да се получи по-добро приемане на сигнала? Това е все едно да използвате контролера за управление чрез жестове Kinect.

Очевидно, че тялото и домът ви могат да се превърнат във вид Kinect, като използват електромагнитни полета, според проучване на Microsoft и Вашингтонския Университет.

Изследователите работят над нова система, която може да превърне дома в голямо „входно устройство”. За разлика от Kinect обаче, на играча не се налага да стои пред камера, защото контролерът работи почти с всякакви повърхности и електрически уреди в сградата.

Според документ, представен на конференция във Ванкувър, въпросната система работи като използва електромагнитния шум, за да засече позицията на човека или жестовете му.

Всяко домакинство е покрито с електромагнитно поле, създадено от електрическата мрежа и някои домакински уреди. По време на експериментите, на врата на участниците са били поставени датчици, за да измерят волтажа на електромагнитните сигнали, излъчвани от стената и от електрическата мрежа. Датчиците са били свързани с приемник и с лаптоп, носен в раница. Изследователите открили, че могат да превърнат всяка повърхност или електрическо устройство вкъщи в интерактивна система.

„Чрез анализиране на сигналите от тялото показахме, че можем да посочим мястото на докосване около лампа или бяла стена в близост до електрически кабел с точност до 87%”, обясняват изследователите, цитирани от CNET News. „Например, почукването на стената над или под светлинен ключ може да бъде засечено чрез увеличаване или намаляване на температурата на термостата.”

Жестовете могат да контролират също така осветлението, музикалните плеъри и видео игрите, макар че не се обяснява в детайли как да превърнете дома си в гигантски контролер.

Системата за мониторинг може да се носи на врата или китката, но изследователите търсят начини да я внедрят в обекти, използвани в ежедневието, като мобилни телефони например.

Коментар