Брутална интернет цензура в Африка

Африканските правителства прилагат все по-строга цензура върху информацията и достъпа до интернет. Управляващите се страхуват да не би да се повторят масовите протести срещу властта, които избуяха в Египет, Тунис и Либия.

Световната общественост отдели много голямо внимание на спирането и филтрирането на интернета в тези държави, както и на ареста на блогър от Мароко, но пренебрегна останалите страни в Африка, отбелязва Ал Джазира.

Оказва се обаче, че редица други правителства прибягват до брутална интернет цензура, за да попречат на организирането на масови протести. Така например, властите в Етиопия блокират достъпа до много сайтове на територията на страната, макар и проникването на интернет там да е само 0,5%. Става въпрос за сайтове на политическата опозиция, на независими новинарски ресурси и организации за защита правата на човека.

Цялата инфраструктура за интернет в Етиопия принадлежи на държавата и правителството безпрепятствено регулира интернет трафика.

Блокиране на достъпа до популярни уеб сайтове със социална насоченост се наблюдава и в Уганда. Преди около месец беше спрян достъпът до Facebook и Twitter за около 24 часа. Мярката бе предприета преди провеждането на планиран протест срещу растящите цени на храните и горивото.

Някои правителства предпочитат да блокират сайтове с определена тематика. Властите в Кот д”Ивоар, например, през март заповядаха на доставчиците да блокират всички сайтове с критики към президента Лоран Гбагбо.

Като цяло, ситуацията с интернет в Африка остава достатъчно сложна, отбелязват анализаторите. Към момента населението на континента с достъп до мрежата формира едва 5,6% от световната интернет аудитория.

Коментар