Siemens без ИТ звено от юли

През юли в България ще се появи нова ИТ компания – Atos Origin, съобщи за Технюз.бг управителят на Siemens IT Solutions and Services Веска Давидова. „Ние ставаме Atos, тоест вече няма да има Siemens IT Solutions and Services България. Това е дълъг процес, който вече е започнал и се случва малко по малко. Но трансформацията ще стане от 1 юли”, каза още тя.

Siemens ще бъде акционер в новата компания и ще притежава 15 процента от акциите  й. По думите на Давидова с този дял немската компания на практика ще бъде най-големият акционер. Ще има и един свой представител в борда на компанията, което й дава право на стратегически съвети за посоката й на развитие.

Според Давидова, сделката е  интелигентен и умен ход от страна на Siemens, още повече, че германският концерн иска да специализира в четири основни направления, като ИТ определено не са сред тях.

Това са са енергетика, индустриална автоматизация, здравеопазване и последният, наскоро създаден сектор, е мобилна инфраструктура и градове, т.е. решения за управление на мегаполиси.

Atos Origin и Siemens AG обявиха плановете си за глобално стратегическо партньорство в края на 2010 г. В резултат на сделката ще бъде създадена водеща компания за ИТ услуги, която ще се позиционира в доставката на облачни услуги и водещи решения за системна интеграция.

Стойността на сделката е 850 млн. евро. Освен че ще бъде акционер, като част от сделката Siemens ще сключи 7-годишен договор за аутсорсинг на стойност 5,5 млрд. евро, според който Atos Origin ще предоставя на концерна услуги в областта на IT аутсорсинга и системната интеграция.

Европейската комисия вече одобри придобиването на Siemens IT Solutions and Services от Atos Origin на 25 март тази година.

Сделката получи одобрение и от антимонополните власти на САЩ. Очаква се да бъде финализирана през юли.

Коментар