Първият WP7 смартфон на Nokia ще е двуядрен

Мобилната индустрия и потребителите очакват с любопитство първите смартфони на Nokia с операционна система Windows Phone 7. Списание Форбс изнесе една малка тайна от плановете на финландската компания – твърди се, че първият WP7 смартфон на Nokia ще работи с двуядрен процесор на ST-Ericsson.

Изданието се позовава на източници от производителя, според които няколко от WP7 моделите на Nokia ще разчитат на хардуерната платформа на ST-Ericsson, обявена в края на миналата година. В частност, става въпрос за платформа U8500 с тактова честота 1,2 GHz.

През 2012 година се очакват общо 15 смартфона с марката Nokia, които ще работят под управление на WP7. В момента повечето смартфони на пазара разчитат на процесор  Qualcomm Snapdragon, а някои от топ моделите – на Nvidia Tegra 2. Nokia пък може да увеличи рязко популярността на платформата на ST-Ericsson, предвид позициите й на пазара.

U8500 включва двуядрен процесор ARM Cortex A9 с тактова честота 1,2 GHz. Платформата поддържа запис и възпроизвеждане на видео 1080р на екран с резолюция 1024х768 пиксела, както и работа с 20-мегапикселова камера.

Смартфоните на база U8500 ще могат да работят автономно до 120 часа при възпроизвеждане на музика и до 12 часа, когато потребителят гледа HD видео. Батерията ще има капацитет 1000 милиамперчаса.

Коментар