LED лампите ще имат IP адреси

Скоро към интернет ще бъде свързано и LED осветлението. Компанията NXP създаде чип, който интегрира светодиодни или компактни флуоресцентни лампи, на всяка от които може да бъде присвоен IP адрес.

Целта е лампите да се свързват в мрежа и да се управляват дистанционно, пише GreenTech.bg.

GreenChip ще позволи на потребителите да управляват осветлението чрез своите смартфони, персонални компютри или други устройства с достъп до интернет. Това става с помощта на специален софтуер, разработен от NXP.

Всеки „светещ IP-адрес” може да се управлява отделно, като се регулира неговата интензивност на светене, цветна температура и дори зависимостта от външната светлина, твърди разработчикът.

Технологията на NXP несъмнено има огромен потенциал. Можем да си представим бъдеще, в което домовете ни са пълни с управлявани дистанционно лампи, с широки възможности за регулиране на параметрите им.

Коментари по темата: „LED лампите ще имат IP адреси”

добавете коментар...

  1. Валери

    Че то отдавна има крушки с монтирани в тях камери, и микрофони само, където не са вързани с Интернет, а приемат на специализирана честота. Така, че нищо ново, а при новите крушки свързани с Интернет, ще могат да ви гледат, и слушат повече хора отколкото трябва, даже и да сложите парола…. Няма вече личен живот даже и да искаме…….

  2. Олга

    Без съмнение тази технология ще навлезе в живота ни, както всички други модерни технологии, за които до преди няколко години не сме и подозирали. Колкото и да струва такава лампа с присвоен IP адрес, удобството и икономията, които тези лампи ще ни дадът, ще възвърнат парите. Това е, REALUX – реален лукс, осветление на бъдещето!

  3. Валери

    За задниците сте прав, отдавна го правят и то преди много години.

  4. ATILA

    Този IP адрес няма ли да струва по-скъпо от диодната лампа.
    Ако е така къде е смисъла?
    Да помпим с пари пак някакви хайлази.

  5. марто

    що не им турат и по една камера на тия крушки че да може ни гледат задниците докато се… .

Коментар