БАН поиска 20 млн. лв., иначе излиза на протести

2010 година е най-тежката година в историята на БАН, поради силно намаления бюджет (над 30%) и значително намалял научен състав (над 1100 напуснали и пенсионирани учени), става ясно от декларация на Общото събрание на академията.


В БАН работят по-малко от 18% от учените в страната, но академията дава над 50% от научната продукция и 60% от патентите
 

Tази тревожна тенденция е запазена и през първото полугодие на 2011 г. За второто шестмесечие на 2010 г. средната брутна работна заплата е била 476 лв.

Тъй като Академията никога не е прекъсвала изпълнението на възложените общодържавни и оперативни дейности, то де факто учените финансират тези дейности чрез намаляване на собствените си заплати, се казва в декларацията. Мизерните условия принуждават младите учени да напускат или емигрират, алармира документът.

Приетият бюджет за 2011 г. поставя БАН в още по-тежко положение, тъй като той едва ще стигне да се покрие 70% от фонд работна заплата. БАН остава без средства за научни изследвания, за научна апаратура, капитални и аварийни ремонти, научна литература и членски внос в международни организации – компоненти, без които не може да съществува никоя научна организация. Този бюджет поставя БАН пред финансов фалит, а учените в унизителни условия, непознати в нито една цивилизована страна, категорични са от академията.

В декларацията се изнася и статистика, че в БАН работи по-малко от 18% от научния потенциал на страната, но въпреки това академията запазва водеща позиция на национален център за научни изследвания, като дава над 50% от научната продукция и над 60% от патентите, предложени от научните организации в България.

„В резултат на убийствената финансова политика има спад на научните показатели в сравнение с 2008 и 2009 г. и той е резонен при силно ограничения бюджет”, се посочва в документа.

Учени от Академията осъществяват научно ръководство на близо 20% от докторантите у нас и имат тясно сътрудничество с всички университети в процеса на обучаване на бакалаври и особено на магистри.

БАН обаче е обречена на фактическа ликвидация, ако Народното събрание и Министерският съвет не вземат спешни мерки за преразглеждане на бюджетната субсидия на БАН и отпускане на допълнителни средства в размер минимум на 20 млн. лв., заключва декларацията. В случай, че не бъде осигурено необходимото финансиране, учените ще организират протести.

Декларацията е адресирана до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и председателя на Комисията за наука, образование, младежта и спорта.

Коментар