Интернет гиганти срещу идеите на Саркози

В навечерието на срещата на Г-8, която се проведе по-рано тази седмица, най-големите интернет компании се обявиха срещу строго регулиране на мрежата. Шефове на Google и Facebook призоваха членовете на Г-8 да бъдат внимателни при въвеждане на нови, строги правила за регулиране на интернет, съобщи Файненшъл Таймс.

Основателят на Facebook Марк Зукърбъг и председателят на борда на директорите на Google Ерик Шмид заявиха, че правилата за авторско право и конфиденциалност, предложени от френския президент Никола Саркози, могат да попречат на иновациите и да възпрепятсват свободното изразяване на мнения.

„От една страна, имате достъп до интернет – мощна сила, която позволява на хората да огласят своето мнение. Но, от друга страна, приемайки правила за авторско право и конфиденциалност, можете да отидете и по-далеч и да въведете по-строги норми за регулиране на интернет, като в същото време считате, че ще съхраните всичко, признавано за ценност в момента (интернет)”, коментира Зукърбърг.

„Опасявам се, че от това няма да излезе нищо", допълва основателят на Facebook. Неговата гледна точка се подкрепя и от Ерик Шмид, който казва, че „преждевременното регулиране на интернет може за убие из основи иновациите”.

Саркози пък е уверен, че по-строги правила няма да попречат на развитието на иновативни проекти в интернет. „Невъзможно е да се избегне въвеждане на минимален набор от правила", казва той и допълва, че в момента положението в интернет е „анархия".

Коментар