Задържан е хакер в социални мрежи

Служители на ГДБОП задържаха хакер, който достъпвал неправомерно до профили на интернет потребители в различни социални мрежи. 20-годишният столичанин изнудвал пострадалите, за да им върне достъпа до отнетите акаунти, съобщи МВР.

Експерти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП стигнали до хакера след продължително разузнаване. В хода на разследването те установили, че младежът е осъществявал нерегламентиран достъп до потребителски акаунти във Фейсбук и други популярни социални мрежи, електронни пощенски кутии и Скайп.

След като стигал до различните профили на интернет потребителите, хакерът – под различна самоличност, започвал да ги изнудва. Обикновено настоявал за зареждане на предплатени сим-карти, срещу което обещавал на жертвите да им върне достъпа до отнетия акаунт.

Операцията е проведена вчера, като е извършено претърсване в дома на задържания, откъдето са иззети лаптоп и флаш памет. Срещу 20-годишния столичанин е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 А и чл. 319 Б от Наказателния кодекс.

Коментар