Турция ще става лидер във водородната енергетика

Проект на турското правителство може да превърне страната в един от най-големите производители на водородна енергия. Наскоро премиерът Реджеп Ердоган обяви план за строителство на нов канал, който свързва Черно и Мраморно море и се намира на няколко километра от Босфора, като целта е да се разтовари пролива от трафик, пречещ на подводните турбини.

Районите около Истанбул нямат достатъчно развита инфраструктура. Новият проект ще позволи построяване на множество съвременни сгради и съоръжения, вкл. конферентни зали, спортни комплекси, жилища и дори най-голямото в Турция летище, съобщи GreenTech.bg.

Каналът ще поеме голяма част от трафика на морските съдове, които в момента минават през Босфора. Това ще позволи проливът да бъде освободен за проекти, свързани с водородната енергетика.

Подводните течения на Босфора могат да бъдат използвани за създаване на огромно количество водородна енергия. Международният център за водородни технологии (ICHET), създаден от ООН за промишлено развитие на Турция, вече предприе опити с подобни проекти, но интензивното движение през пролива се оказа непреодолимо препятствие.

Ако проектът за нов канал бъде одобрен, ICHET ще инсталира турбина в подводна лодка на дълбочина 8 метра по средата на Босфора. Това ще бъде първият пилотен генератор с мощност 20 киловата.

Чрез електролиза на морската вода на Босфора турбините ще произвеждат водород, който ще се съхранява под високо налягане. След това водородът ще се използва като гориво за двигатели с вътрешно горене, които ще генерират електрическа енергия от механична.

Турция преследва упорито своята цел – да стане голям играч във водородната енергетика. През февруари ICHET започна строителство на първата в страната водородна централа, която ще бъде завършена към края на годината.

Коментар